Hlavní obsah

Unikl plán na lockdown Británie: zákaz přespávání mimo domov

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Únik vládních dokumentů ve Velké Británii naznačuje nový třístupňový plán koronavirových opatření. Při nejvyšším stupni rizika by platil například zákaz sociálních kontaktů či omezení přenocování mimo domácnost.

Článek

Ve Spojeném království se rýsuje nový třístupňový systém lockdownu. Uniklé vládní dokumenty, které získal britský deník The Guardian, hovoří o zatím nejpřísnějších opatřeních vůbec. Návrh ve stylu semaforu má za cíl zjednodušit současnou směsici lokálních opatření, která platí zhruba pro čtvrtinu Velké Británie.

Země se nachází v druhé vlně pandemie, v neděli oznámila přírůstek nových případů o rekordních 22 961. Stalo se tak poté, co úřady uvedly, že kvůli technickému problému nebylo 15 841 pozitivních testů včas přeneseno do počítačových systémů. Podle úřadu se ale lidé s pozitivním výsledkem o své nákaze dozvěděli včas. Trasování kontaktů se ale zpozdilo až o týden, a technická závada tak vyvolala pochybnosti o kvalitě národního systému testování a sledování, který premiér Boris Johnson pravidelně vychvaluje. V zemi ale i tak přibývá kolem 10 tisíc nakažených denně.

Na covid-19 zemřelo v téměř 67milionovém Spojeném království dosud více než 42 300 lidí. Od začátku pandemie zaznamenala země přes 480 000 potvrzených případů.

The Guardian upozorňuje, že dokument s názvem „Covid-19 Proposed Social Distancing Framework“ dosud nebyl schválen britským premiérem a opatření by ještě mohla být upravena.

Třetí, nejzávažnější stupeň přitom zahrnuje přísnější opatření, než jaká byla představena během první vlny pandemie na jaře.

Opatření v rámci třetího výstražného stupně:

- Uzavření restaurací, barů a volnočasových aktivit.

- Žádný sociální kontakt mimo domácnost.

- Omezení přenocování mimo domov.

- Nejsou povoleny žádné organizované neprofesionální sporty ani jiné společné zájmové kroužky a aktivity.

- Náboženská místa mohou zůstat otevřená.

Dokument uvádí, že opatření třetí úrovně budou „spuštěna v zeměpisných oblastech nebo na národní úrovni, pokud opatření 2. stupně nezabránila šíření viru nebo pokud došlo k významnému nárůstu přenosu nákazy“.

Podle druhého stupně „semaforu“ by se lidé nesměli setkávat s osobami mimo svou domácnost, a to ani ve venkovních prostorách. Výjimku by měli lidé, kteří mají tzv. support bubbles – tedy podpůrné bubliny. Utvářet je mohou dospělí lidé, kteří žijí sami. Návštěva restaurací či hospod a volnočasové aktivity by směly probíhat pouze v okruhu jedné domácnosti či podpůrné bubliny. Návštěva pečovatelských domovů by měla probíhat pouze za výjimečných okolností. Lidé by měli cestovat pouze z nezbytných důvodů, ačkoliv dovolená zůstává povolena, ale měla by proběhnout pouze v okruhu domácnosti nebo podpůrné bubliny.

Lidé mohou v druhé fázi opatření i nadále hrát organizované týmové sporty. Svatby jsou omezeny na 15 účastníků, slavnostní recepce nejsou povoleny. Na pohřbech je povoleno rovněž 15 účastníků. Druhý stupeň opatření bude „spuštěn v geografických oblastech nebo na národní úrovni, pokud dojde k nárůstu přenosu, který nelze potlačit místními reakcemi“.

První úroveň pak obsahuje opatření aktuálně platná na území Anglie, včetně „pravidla šesti“ pro shromáždění uvnitř i venku a nošení roušek ve vnitřních prostorách. Restaurace a bary musí momentálně zavřít v 10 hodin večer. Svatby jsou omezeny na 15 účastníků, pohřby na 30.

Vládní zdroj uvedl, že třístupňový systém by představoval pouze minimální standard a zohledňovaly by se také místní okolnosti. Boris Johnson odmítl uniklé dokumenty komentovat. V neděli ale poskytl rozhovor britskému novináři Andrewu Marrovi, kde se vyjádřil k poslednímu vývoji. Premiér přiznal, že rozumí rozhořčení britských občanů vzhledem k mnohdy matoucím nařízením a dopadům, které má koronavirus na jejich životy.

„Uvědomuji si únavu, kterou lidé pociťují, musíme spolupracovat, dodržovat pokyny a snižovat počty nakažených, zatímco budeme udržovat ekonomiku v chodu. To je rovnováha, kterou hledáme,“ uvedl Johnson v rozhovoru s BBC. Uvedl také, že zemi čeká do Vánoc složitá cesta. Popřel ale, že lokální omezení nefungují, což je v rozporu s uniklým dokumentem. Na chaotičnost a nedostatečnost momentálních opatření opakovaně poukazují i labouristé.

Vládní vědecká poradní skupina pro mimořádné situace (Sage) v dokumentu doporučuje k zastavení šíření viru spíše zavedení balíčku opatření než jednotlivé změny. „Nejlepší způsob, jak snížit číslo R, je prevence sociálních kontaktů mezi různými domácnostmi a uzavření podniků, kde dochází k blízké interakci,“ stojí v textu. Podle skupiny Sage se nákaza šíří převážně mezi lidmi, kteří se spolu znají. Sledování čísla R doporučil v rozhovoru i britský premiér. Změnu situace očekává na jaře, přičemž zmínil pokroky v testování a vývoji vakcíny.

V návrhu nejsou vůbec zmíněny školy. Nejmenovaný vládní zdroj sdělil britskému deníku, že zavírání škol je pro Johnsona posledním řešením a vláda zatím považuje znovuotevření škol za relativní úspěch. Navrhovaná opatření podle zdroje zatím nejsou ve finální verzi, a to zejména u 3. stupně. Dokument budou muset také schválit tamní ministři a premiér.

Reklama

Doporučované