Hlavní obsah

Británie věří elektřině z vln. Financuje projekty, které se inspirují i u zvířat

Foto: Pixabay.com

Energie vyrobená díky vlnám zatím tvoří velmi malý podíl. Ilustrační fotografie.

Reklama

Získávání energie z mořských vln není příliš rozšířené. Podle Britů má však potenciál, a tak do nových výzkumných projektů investovali 7,5 milionu liber.

Článek

Velká Británie se rozhlíží po ekologických způsobech získávání energie. Proto chce z veřejných peněz financovat osm nových energetických projektů. Rada pro výzkum v oblasti přírodních věd do nich investuje 7,5 milionu liber.

Peníze půjdou na rozvoj energetických projektů, které vytvořily britské univerzity. Jejich cílem je v příštích letech zvýšit účinnost a odolnost odvětví, které k výrobě energie využívá vlny.

Server CNBC uvedl, že výzkum bude zaměřen převážně na Wave Energy Converters (WEC), tedy způsob, jímž elektrárny získávají energii z mořských vln. Jde o bezemisní obnovitelný zdroj energie, nicméně tento způsob výroby elektřiny není v současné době příliš využívaný.

Podle sdružení Ocean Energy Europe jsou tato zařízení získávající energii z vln schopna „zachytit fyzický pohyb vln a přeměnit jej na energii – obvykle na elektřinu.“

Podporované projekty jsou ale různé. Jeden z nich se inspiroval říší zvířat a z grantu získá 975 000 liber. Podle Qing Xiaové z univerzity ve Strathclyde se projekt bude zabývat speciálním využitím „flexibilních materiálů, které jsou inspirované ploutvemi a jinými částmi těl živočichů“ ve vlnových konvertorech.

Tyto materiály podle ní mají řadu výhod. „Adaptivní tvar může umožnit deformaci zařízení při extrémním vlnobití, což přispívá ke snížení zatížení a zvýšení životnosti,“ uvedla Xiaová.

Další projekt získá 984 000 liber a bude analyzovat způsob, jakým se energie z vln získává. Vede ho Oxfordská univerzita, univerzita v Plymouthu a v Southamptonu.

V oblasti získávání energie z mořských vln existují i překážky, které je třeba překonat. Tento způsob výroby elektřiny totiž brzdí neschopnost odolat extrémním větrným podmínkám. I to se výzkumy snaží vylepšit.

Energie vyrobená tímto způsobem zatím tvoří velmi malý podíl. Instalovaný výkon v roce 2020 činil přibližně 16 MW. Naproti tomu bylo v Evropě instalováno například 14,7 gigawattu větrné energie.

Podle mezinárodní energetické agentury však mají mořské vlny pro výrobu energie velký potenciál. Je ale zapotřebí další vládní podpora výzkumu, designu a vývoje.

Na obzoru by však mohla být změna. Evropská komise totiž chce, aby se kapacita oceánských energetických technologií dostala do roku 2025 na 100 megawattů a do roku 2030 alespoň na jeden gigawatt.

Reklama

Doporučované