Hlavní obsah

Británie zařadila celý Hizballáh na seznam teroristických organizací

Politické křídlo libanonského Hizballáhu je v Británii na seznamu teroristických organizací.Video: Monika Durajová, AP

 

Reklama

Británie v pondělí oznámila, že zařazuje libanonskou stranu Hizballáh na seznam zakázaných teroristických organizací. Důvodem je podíl této šíitské organizace podporované Íránem na destabilizaci regionu. V Libanonu je Hizballáh volenou stranou zastoupenou v parlamentu. Jeho ozbrojená složka bojuje proti Izraeli a účastní se války v Sýrii na straně syrské vlády.

Článek

„Hizballáh pokračuje ve snaze destabilizovat situaci na Blízkém východě a my už nedokážeme rozlišit mezi jeho už zakázaným ozbrojeným křídlem a politickou stranou,“ sdělil dnes britský ministr vnitra Sajid Javid. Dodal, že z toho důvodu se rozhodl zakázat skupinu jako celek.

Británie toto opatření zavádí v momentě, kdy vůči Hizballáhu a jeho regionálnímu spojenci Íránu zpřísňuje sankce jiný stát, Spojené státy americké. Minulý týden popsala americká velvyslankyně v Libanonu rostoucí roli Hizballáhu v novém libanonském parlamentu jako hrozbu pro stabilitu země a oficiální zástupci USA také vyjádřili obavy, že by Hizballáh mohl zneužít peníze ministerstev, které spravuje pro financování svých vlastních operací. Hizballáh tyto výroky komentoval jako ohrožení svrchovanosti.

Skupina sama sebe nerozděluje na ozbrojené a politické křídlo a i její lídr Sajíd Hassan Nasralláh potvrzuje, že neoperuje ve dvou frakcích.

Evropská unie zařadila ozbrojené křídlo Hizballáhu na seznam teroristických organizací v roce 2013, kdy se podílelo na bombovém útoku na izraelský autobus s turisty v Bulharsku.

Stálý zástupce Izraele při OSN Danny Danon rozhodnutí Británie přivítal. „Budeme pokračovat v boji za uznání Hizballáhu jako teroristické organizace i Radou bezpečnosti OSN a taktéž budeme pokračovat v mobilizaci mezinárodního prostředí proti Hizballáhu, protože je to jen prodloužená ruka Íránu k šíření teheránské agrese.”

Izrael dlouhodobě poukazuje na to, že se Hizballáh vyzbrojuje stále dokonalejší raketovou technikou, kterou mu poskytuje Írán. Z toho důvodu izraelské letectvo několikrát zaútočilo v Sýrii. Podle Izraele byly terčem právě zbraně určené Hizballáhu.

Hizballáh neboli Strana Boží je libanonská šíitská politická a militantní organizace, která vznikla v roce 1982 za finanční podpory Íránu. Je známá především kvůli svému vojenskému odporu vůči Izraeli poté, co Izrael na počátku 80. let minulého století obsadil hlavní město Libanonu Bejrút. Za teroristickou organizaci ji považuje mnoho západních států včetně USA, Francie a Kanady. K teroristickým ji řadí také země Ligy arabských států. V některých zemích se za teroristické označuje jenom ozbrojené křídlo Hizballáhu. K těmto zemím dosud patřila také Británie, militantní větev Hizballáhu zakázala v roce 2001. Politická větev Hizballáhu však součástí seznamu zakázaných teroristických skupin nebyla.

Reklama

Doporučované