Hlavní obsah

Británie zuří kvůli úniku informací o atentátníkovi. Policie zatím zatýká další podezřelé

Britové kritizují USA za úniky informací o pondělním útoku.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Zprávy o včerejším útoku v britském Manchesteru se do médií dostaly hlavně díky úniku informací od Američanů. To rozzuřilo britskou ministryni vnitra Amber Ruddovou. Dle jejích slov chtěla nechat informace pro potřeby policie, průběh vyšetřování by ale jejich prozrazení nemělo narušit.

Článek

Pachatel pondělního útoku v Manchasteru Salman Abedi nebyl pravděpodobně sám. Právě díky podezření, že se jedná o organizovanou skupinu, zatkla britská policie už pět podezřelých.

Informace zveřejnily Spojené státy. Už dříve se na veřejnost skrze americká média dostalo jméno útočníka a přesný počet obětí. Americké úřady, média i tajné služby jsou za to značně kritizovány britskou ministryní vnitra Amber Ruddovou, která označila takové chování za nepříjemné. Na otázku, zdali by uniklé informace mohly ohrozit průběh vyšetřování však odpověděla, že tak daleko by to zajít nemělo.

Velká Británie si informace o útočníkovi chtěla nechat pro sebe a využít je v dalším vyšetřování. Nezveřejněním jeho jména chtěla dát větší prostor policii. Teď uvažuje, že přestane určité důvěrné a důležité informace s USA sdílet. To se zatím děje v rámci aliance „Five eyes”, ve které je také Kanada, Nový Zéland a Austrálie. Nejde o první prohřešek Spojených států proti alianci - Donald Trump nedávno zřejmě vyzradil tajné informace Rusku a ohrozil tak důležitý zdroj z Izraele.

V důsledku útoku zvýšila Británie úroveň teroristické hrozby. To podle CNN znamená, že by mohly následovat další útoky. Právě proto se britská policie snaží nalézt a sledovat všechny potenciální spolupachatele Abediho. Mezi ně patří i jeho mladší bratr.

Probíhající předvolební kampaň byla po útoku v Británii zastavená. Nacionalistická Strana nezávislosti Spojeného království hodlá (UKIP) svou kampaň obnovit ve čtvrtek, labouristé a konzervativci v pátek. „Všichni jsme zděšení hroznými událostmi, které se staly v Manchesteru," uvedl ČTK předseda UKIP Paul Nuttall. „Nemůžeme se ale nechat zastrašit nebo dovolit, aby ti, kteří nám chtějí ublížit, zničili náš způsob života," dodal.

Dvaadvacetiletý sebevražedný atentátník Salman Abedi zabil během útoku na koncertu zpěvačky Ariany Grande 22 lidí. V nedávné době často navštěvoval Libyi, kde se mohl zúčastnil výcviku v jakémkoliv teroristickém táboře. Kvalita provedení bomby však prakticky vylučuje možnost, že by šlo o takzvaného „osamělého vlka”, což je terorista jednající na vlastní pěst. Za atentát přijala odpovědnost libyjská pobočka Islámského státu, bezpečnostní složky nyní prověřují, jestli na ně byl Abedi napojený.

Reklama

Doporučované