Hlavní obsah

Britové čekají války o lehátka. Na středomořských plážích bude těsno

Foto: Profimedia.cz

Takto by už pláže vypadat neměly, slibují středomořské resorty.

Reklama

Britští turisté ve španělských, řeckých a tureckých resortech se musejí připravit na zcela nové podmínky u bazénů i na plážích. Rezervování lehátek tím, že na ně položí ručníky, už nebude kvůli koronaviru možné.

Článek

U bazénů v turistických resortech vypuknou války o lehátka jako nikdy dříve, předvídá ve svém článku britský deník The Daily Mirror. Kvůli hygienickým opatřením a striktním pravidlům sociálního distancování se totiž dramaticky sníží počet míst, kam si výletníci rádi lehají.

Personál turistických resortů společnosti TUI rozmístí tentokrát lehátka jen v určitých místech kolem bazénů, a to vždy ve vzdálenostech 1,5 až dva metry od sebe, aby vyhověl požadavkům úřadů. Turisté navíc lehátky nebudou smět hýbat, ani si je rezervovat pomocí ručníků, jak jsou zvyklí.

„Určíme pozice pro slunečníky tak, abychom zajistili požadované rozestupy, a předtím, než si na ně lehnou noví hosté, je dezinfikujeme,“ řekl listu mluvčí TUI.

Neméně přísná opatření by ale měla platit i na plážích. Například ve Španělsku budou pláže rozděleny do pěti různých zón - letovisko Lloret de Mar dokonce turisty hodlá rozdělit do tří skupin podle věku. V jedné budou rodiny, v další senioři a v poslední dospělí lidé bez dětí. Počet slunečníků by kvůli povinným odstupům měl klesnout až o 90 procent.

Na Facebooku kolovaly návrhy na rozdělení pláže Silgar v severozápadním Španělsku - pláž bude rozdělena do pěti sekcí, z nichž každá bude lany rozdělena na 780 ohraničených prostor o rozloze 9 metrů čtverečních. Aby byly dodrženy nutné odstupy, budou od sebe vzdáleny vždy 1,5 metru.

Opalující se turista bude muset zůstat uvnitř vymezeného prostoru. Pokud by se chtěl projít nebo si zahrát nějakou plážovou hru, musí se přesunout do jiné sekce pláže. To platí například i pro použití toalet. Mnohé pláže zakazují pořádání párty, přístup domácích mazlíčků, ale mimo provoz chtějí nechat i sprchy.

Zatímco některé resorty chystají i časové omezení pobytu na pláži (2 až 4 hodiny denně), jiné přiznávají, že na nákladná opatření nemají personál ani peníze a budou spoléhat na zdravý rozum návštěvníků. Jisté je, že Britové toužící po odpočinku ve Středomoří si svoji každoroční dovolenou odepřít nenechají - Španělsko jim už tento týden vyšlo vstříc a oznámilo, že od července po nich 14denní karanténu vyžadovat nehodlá.

Reklama

Doporučované