Hlavní obsah

Britové řeší, jak v létě do Evropy. Jednají s EU o očkovacím pasu

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson při návštěvě očkovacího centra ve městě Stoke on Trent. Velká Británie podala celkem více než 20 milionům lidí první dávku vakcíny proti covidu-19, zhruba 850 000 lidí je už naočkováno zcela.

Reklama

Evropská komise chce už v březnu představit digitální očkovací certifikáty neboli vakcinační pasy, jež mají usnadnit Evropanům letní turistiku. Britové nyní jednají o tom, aby mohli po Evropě s vlastním osvědčením cestovat i oni.

Článek

Na tom, že země Evropské unie půjdou cestou očkovacích pasů, se dohodli lídři členských států minulý týden na videosummitu Evropské rady. Neshodli se ovšem na podobě takového dokumentu.

Evropská komise v pondělí slíbila, že návrh digitálních certifikátů představí ještě v březnu. Akorát včas, aby ho mohli evropští lídři prodiskutovat na dalším summitu na konci měsíce. „Digitální zelený pas by měl usnadnit Evropanům život. Cílem je jim postupně dát možnost pohybovat se po Evropské unii či za její hranice – za prací či turistikou,“ napsala na Twitter v pondělí šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Turistický ruch tvoří asi desetinu ekonomiky EU, v případě jihoevropských zemí je to někdy až pětina. I proto Portugalsko, jež v první polovině roku 2021 unii předsedá, na členské státy s prosazením očkovacích pasů i dalších opatření naléhá.

O Brity bojují Řecko i Španělsko

Zejména pro jihoevropské státy EU jsou velmi významní i turisté z Velké Británie. Ta na konci loňského roku evropský blok finálně opustila a vztahy, i ty turistické, s členskými státy tedy musí řešit zvlášť. A unijní plán vakcínového pasu se na ni proto automaticky nevztahuje.

Spojené království o možnosti očkovacího certifikátu jednalo už na začátku února s Řeckem. V průměru přicestují ročně do země zhruba dva miliony Britů a turismus obecně tvoří významnou část řecké ekonomiky. Britští turisté, z nichž někteří v Řecku vlastní i nemovitosti, tam podle britského listu The Times každoročně v průměru utrácejí víc než 10 miliard eur. Tedy přes 258 miliard korun.

I Španělsko podle britského The Guardian předeslalo, že i kdyby se EU s Británií na plošné spolupráci nedohodla, zváží zřízení „zeleného koridoru“ pro očkované Brity.

„Teď o tom s britskými kolegy jednáme. Britský trh je náš hlavní trh. Ale jsme samozřejmě členy Evropské unie, o řešení tedy musíme nejprve diskutovat v rámci evropského bloku,“ uvedl španělský ministr pro turistický ruch Fernando Valdés v rozhovoru pro Bloomberg TV.

„Přijdete na letiště a jedním klikem bude hotovo“

Velká Británie potvrdila, že na podobě letní turistické sezony už s evropskými partnery pracuje. „Chápu to tak, že Evropská unie navrhuje certifikát, jenž zahrnuje jak otázku vakcinace, tak i testu na covid-19 pro ty, kteří vakcínu ještě nedostali, což je samozřejmě zvlášť důležité,“ uvedl ministr zdravotnictví Matt Hancock podle The Times.

Downing Street britským médiím dále sdělila, že o cestování skrze očkovací pas bude jednat britský rezort dopravy s představiteli Evropské unie. A že chce premiér Boris Johnson využít britské předsednictví skupiny G7 k tomu, aby prosadil přístup mezinárodní spolupráce.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Huw Merriman, konzervativní člen Dolní sněmovny a předseda tamní komise pro dopravu, uvedl, že je v procesu vývoj řádově nižších desítek aplikací.

„Představa je taková, že přijdete na letiště, ukážete svůj telefon a jedním klikem bude hotovo. Doufám, že si to lidé osvojí. Ano, budou tam i výjimky. Najdou se lidé, kteří z nějakých důvodů nebudou moci být očkovaní, a my budeme muset najít řešení i pro ně,“ uvedl v rozhovoru pro stanici Times Radio Merriman.

Reklama

Doporučované