Hlavní obsah

Britové se s EU nejspíš dohodli na závěrečném účtu za brexit. Londýn má zaplatit až 55 miliard eur

Britská média hlásí průlom v rozhovorech o brexitu. Spekulují o výši „účtu“.

 

Reklama

Britská média hlásí průlom v rozhovorech o brexitu. Kabinet Theresy Mayové podle všeho neodolal tlaku EU a přiznal finanční závazky spojené s odchodem z Unie. Takzvaný „závěrečný účet za brexit” by se podle listu The Telegraph mohl pohybovat mezi 45 a 55 miliardami eur. The Guardian se domnívá, že částka může být až 57 miliard eur. Deník The Financial Times uvádí, že hlavní vyjednavač premiérky Mayové Oliver Robbins přiznal hrubý finanční závazek Spojeného království až ve výši 100 miliard eur. Po nejrůznějších odečtech by podle FT mohli Britové postupně do unijní pokladny zaplatit mezi 55 a 75 miliardami eur.

Článek

Vláda Theresy Mayové očekává, že vstřícnost v této otázce umožní posunout oficiální rozhovory o brexitu do další fáze, tedy k jednáním o dohodě o volném obchodu. Potvrdit to mají unijní lídři na summitu 14. a 15. prosince. Zbývá ale překonat jednu podstatnou překážku, a sice odpor irské vlády týkající se budoucí hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Pro britskou premiérku bude krajně obtížné obhájit vysoký účet za brexit před radikálními zastánci odchodu Spojeného království z EU. Řada z nich dodnes popírá, že by Británie měla EU vůbec něco platit. Londýnský kabinet už ale dříve potvrdil, že dodrží své závazky týkající se unijního rozpočtu pro léta 2014 až 2020. Británie bude i nadále ručit za půjčky zemím, jako jsou Irsko, Portugalsko nebo Ukrajina. I dlouho po brexitu nejspíš bude přispívat také na penze úředníků EU. Od závěrečného účtu naopak odečte britský podíl na aktivech Evropské centrální banky a finální částku sníží také britský rabat vyjednaný na počátku 80. let Margaret Thatcherovou.

Reklama

Doporučované