Hlavní obsah

„Britové teď zažívají něco jako komunismus,“ říká podnikatel Jiří Denner

Foto: Archiv Jana Kubáta

Podle Jiřího Dennera je v Británii nedostatek manuálně zručných lidí.

Reklama

Energetická krize ukázala, že se nedá spoléhat pouze na alternativní zdroje. Alespoň tak situaci vidí Jiří Denner, spolumajitel firmy Mico, která se mimo jiné zabývá zařízeními do světových elektráren.

Článek

Zvyšování cen energií dopadá na evropské státy, které se v poslední době snaží zajistit dostatek elektřiny a plynu pro domácnosti a podniky. Jiří Denner, spolumajitel a jednatel třebíčské firmy Mico Group, která se specializuje na dodávání komponentů pro elektrárny, zaznamenává větší zájem o jadernou energetiku, která je podle něj spolehlivější než obnovitelné zdroje.

Společnost Mico momentálně dodává palivové nádrže do Velké Británie, konkrétně pro jadernou elektrárnu Hinkley Point. Díky tomu se Denner orientuje v současném dění v Anglii, která se potýká jak s nedostatečnými zásobami energií, tak s úbytkem pracovníků a prázdnými regály.

Pandemická krize zkomplikovala řadě firem podnikání. Jaký byl poslední rok pro vaši společnost? Hodně složitý, především z pohledu dodávek. Nastaly naprosto nepředvídatelné situace, které překvapily i naše zákazníky, protože se naše dodávky standardně přebírají osobně a je u nich i jaderný dozor. Nikdy nikoho nenapadlo, že se nebude moci cestovat, takže to byl velký šok. Dvě dceřiné společnosti také musely ukončit činnost. Narazily na to, že s příchodem pandemie přišly o 90 procent projektů a byly prakticky na nule. Ale energetika a projekty, které máme – například Mico Boiler nebo Mico Engineering – dál běží a energetika se pořád posouvá dopředu.

Co se toho týče, dodáváte palivové nádrže pro britskou jadernou elektrárnu Hinkley Point. Jak moc jsou pro vás podobné zakázky v současné době klíčové? Hodně. Díky nim získáváme velké reference a posouváme se na trhu mnohem dál, export tvoří zhruba 90 procent našich zakázek. Mně osobně udělalo radost, že jsme u nás během jednoho týdne přivítali jak Francouze z Arevy, tak Brity z EDF a Rusy z Rosatomu. Nemyslím si, že je hodně českých firem, ve kterých se může podobná skvadra sejít v jeden čas a řešit projekt.

Manuálně zruční lidé zásadně chybí.
Jiří Denner, jednatel firmy Mico

Je patrné, že Británie prožívá těžké časy. Jak vnímáte situaci v Británii vy? Situace je velmi špatná, alespoň tak se mi to jeví. Britové teď podle mě zažívají něco jako komunismus.

Jak to myslíte? Zásobování se vymklo kontrole, stojí se šílené fronty, v regálu nic nenajdete. V obchodě je dvacet jablek místo dvaceti druhů ovoce. A stejné je to s jakýmkoliv kusem železa nebo jinou dodávkou. Komunikujeme s našimi zákazníky a nedávno jsme řešili, že na stavbě došel nějaký drát a nikde v Británii ho nebyli schopni sehnat. Takže jsme ho museli poslat z Evropy a dodat jim ho, bylo to letecky dokonce. Oni tam mají čekací lhůtu na podobnou věc osm týdnů, v Česku je skladem do tří dnů.

V čem je podle vás hlavní problém? Největší komplikací podle mě je, že se z Anglie odstěhovalo hodně lidí, kteří tam pracovali a byli ze zahraničí. A Britové prostě nepůjdou pracovat. Zvykli si, že žijí na jiné úrovni a málokdo z nich pak bude pracovat rukama. Takže manuálně zruční lidé chybí a dost zásadně. Dřív si zaměstnavatelé mohli dovolit na své lidi tlačit, třeba na kamioňáky a pracovníky na stavbách, ale teď je prosí, aby se vrátili. Ale oni nepůjdou, protože mají v rámci Evropy mnohem míň papírování, a tak nemají důvod se vracet.

Myslíte si, že by se jim to nevyplatilo ani z finančního hlediska? Ne, protože je pro ně ta práce nejistá. Ti lidé nevědí, jak dlouho by tam mohli být, radši si najdou zakázky v Evropě.

Má teď smysl podnikat v Anglii? Samozřejmě záleží, jak moc jsou jednotlivé společnosti zaměřené na tamní trh. Pro nás to význam rozhodně má. Vzhledem k tomu, že je Británie na hranici black outu každý den, tak výstavba elektráren pojede ve velkém. Sami vědí, že to z obnovitelných zdrojů neutáhnou. Staví Hinkley Point a příští rok se má stavět Sizewell, takže další jaderka a investují i do spaloven.

Někdo mylně předpokládá, že zelená energie pokryje všechno.
Jiří Denner, jednatel skupiny Mico

I Švédsko si teď přiznalo, že obnovitelné zdroje nestačí. Jak vůbec vnímáte současnou energetickou situaci? Když zmiňujete Švédsko, my tam máme jak projekty, tak lidi. Švédové zavřeli jaderku, která mohla klidně deset až 12 let sloužit, aby pak otevřeli elektrárnu na mazut, což je to nejhorší, co může být. Tuhle elektrárnu zavřeli zhruba před 40 lety. Když jsem viděl fotky, tak kolem je to do kilometru všude černé. Katastrofa. A podobné věci se teď dějí proto, že jádro je „špatné a zlé“. Z toho nic pěkného nevzejde.

A je podle vás jaderná energie „špatná a zlá“? Ne, podle mě je spolehlivá. Rozhodně nejsem proti zelené energii, je super a má budoucnost. Ale vybavuje se mi článek, kde se psalo, že je buď revoluce, nebo evoluce. Revoluce je rychlá, ale častokrát nevyjde a zemře při ní spousta lidí. Zatímco evoluce je delší proces, ale vždycky k ní dojde. A podle mě to ilustruje současnou situaci v Evropě.

V čem přesně? Řeší se, že se málo podporují obnovitelné zdroje. Ale teď už tu svítit a foukat nebude, v Německu taky ne a někdo musí přijít s náhradou. Tohle nevyřeší počet větrníků. Pokud nebude vítr, nebude nic. A proto beru jádro jako nejpevnější zdroj, který nám může pomoci. Je velký, robustní, vydrží a je kontinuální. Stejně teď pojede jedna elektrárna za druhou, teď myslím hlavně uhelné. Protože registrují, že cena šla nahoru. A na druhou stranu nemít je, tak nejede celá Evropa a jsme hotoví.

Dá se tedy říct, že zájem o jádro znovu poroste? Určitě ano, pozornost se zvyšuje. Poptávka roste i od zákazníků, kteří mají uhelné elektrárny, které měly dožívat, ale při dnešních cenách si mohou dovolit do uhelek investovat, aby fungovaly. Není to jen o výdělku, protože když se ten blok zastaví, tak hrozí problém.

Podle vás tedy zelená energie nestačí? Nejde se spoléhat pouze na alternativní zdroje. Energetická situace vyplývá přesně z toho, že někdo mylně předpokládá, že zelená energie pokryje všechno. To se nestane. Celé dění v Evropě bude mít jen neblahé následky. On to ještě nikdo pořádně nevidí, ale včera se prodávala na denním trhu elektrická energie za dvanáctinásobek ceny, kterou máme jako firma zafixovanou. A lidi tohle pocítí.

Angažujete se i v obnovitelných zdrojích? Děláme různé projekty, například vodíkové technologie, ale o tom víc prozradit nemohu. Pracujeme i na zachytávání uhlíku v norské cementárně. Snažíme se jít s trhem a hledáme příležitosti, které jsou. Vidím v zelených zdrojích budoucnost, ale musíme jít po krocích.

Reklama

Doporučované