Hlavní obsah

Tálibán může ukončit evakuaci jedinou střelou, říká britský generál

Foto: Profimedia.cz

Britské vojenské letadlo před odletem z Kábulu.

Reklama

Ve čtvrtek nebo pátek. Právě tehdy se má odlepit poslední letadlo s britskými vojáky od kábulské ranveje. Z Afghánistánu Britové v tuto chvíli evakuují tisíce lidí.

Článek

Šéf britské diplomacie Dominic Raab uvedl, že jen za poslední den armáda evakuovala zhruba dva tisíce lidí – britských i afghánských občanů. Dodal také, že snahy Tálibánu odstřihnout zemi od okolního světa budou neúspěšné a mohly by vést k další migrační krizi.

„Pokud se vůdci Tálibánu, jak v noci uvedli, chtějí vyhnout odlivu mozků, nepodaří se jim to tím, že budou silou blokovat hranice. Budeme svědky větší vlny uprchlíků, již budeme muset řešit. (Tálibáncům) se nepodaří vyhnout se uprchlické krizi blokováním pár silnic, nezvládnou hermeticky uzavřít afghánskou hranici, jež je rozsáhlá a členitá,“ řekl Raab pro Times Radio.

Vláda pod palbou kritiky

Britská vláda se teď snaží na poslední chvíli ze země dostat své vojáky, a právě kvůli odchodu vojenských jednotek uprostřed krize na ni míří kritika z různých koutů politického spektra i z celostátních médií. S tou nejostřejší nicméně přišla diaspora britských Afghánců, píše server Al Džazíra.

Afghánská komunita má ve Spojeném království okolo 80 tisíc členů. Jde o číslo, které narostlo zejména za posledních dvacet let od spojenecké invaze do Afghánistánu. Podle britských Afghánců Londýn i jeho spojenci zemi opustili a přenechali ji Tálibánu. A to právě i nedbalým odvoláním vojáků z misí v Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson se v úterý zúčastnil on-line jednání skupiny G7 k situaci v Afghánistánu.

„Vláda zradila samotný Afghánistán,“ uvedl Mohammad Hotak, předseda Afghánské rady ve Velké Británii. „Na tento moment naši lidé, britští Afghánci, nezapomenou. Hluboce nás to ranilo,“ dodal pro Al Džazíru. Odchod britských jednotek podle něj mohl být mnohem plynulejší.

Kabinet Borise Johnsona i další spojenecké vlády následují v odchodu z Afghánistánu kroky Američanů. Šéf Bílého domu Joe Biden totiž znovu potvrdil, že do konce srpna budou američtí vojáci pryč ze země – spojenci se tedy i nadále drží pravidla „dovnitř i ven společně“.

Nabízí se otázka, proč Britové kábulské letiště nehodlají nadále chránit i spolu s některými dalšími spojeneckými jednotkami, což by mohlo pomoci při dalších evakuacích. Podle britského generála Richarda Barronse je odpověď prozaická: bez Američanů by ochrana letiště byla „extrémně složitá“ a vedla by k bojům s Tálibánem a dalším úmrtím.

„Pokud Tálibán nebude chtít, aby naše letadla byla na letišti v Kábulu, stačí jeden útok z minometu, jedna raketa, jedna dávka kulometné palby – a je po evakuaci,“ uvedl Barrons pro BBC.

Krize v Kábulu, Raab na dovolené

Odchod Britů z Afghánistánu za sebou nechává hořkou pachuť i kvůli skandálu, který se rozhořel kolem britského ministra zahraničí Dominica Raaba. Ten v posledních necelých dvou týdnech čelil výzvám k rezignaci – místo řešení afghánské krize se měl „válet na pláži“.

Kvůli rychle postupující ofenzívě Tálibánu povolala v pátek 13. srpna Downing Street 10 Raaba zpět do Londýna z řecké Kréty. Tam si užíval rodinnou dovolenou. Do Británie se ale ministr vrátil až nad ránem v pondělí patnáctého, tedy den poté, co padla afghánská vláda a Tálibán oznámil převzetí kontroly nad Kábulem. Do té doby měl na dálku delegovat své náměstky.

List The Sunday Times přišel v neděli s tím, že Raab na Krétě mohl zůstat díky tomu, že přemluvil premiéra Johnsona. Ze zahraničního rezortu nicméně nebyl jediný – jeden z náměstků, Tariq Ahmad, jenž má na starost mimo jiné právě Asii, také setrval na své dovolené až do neděle.

Raab v rozhovoru pro Times Radio popřel, že by si v době, kdy Tálibán dobyl Kábul, užíval dovolenou. „Ty řeči o tom, že jsem se celý den válel na pláži, jsou prostě nesmysl. Stejně jako to, že jsem jezdil na paddleboardu, také nesmysl. Do moře se ve skutečnosti nesmělo, byla tam červená výstraha,“ uvedl.

Reklama

Doporučované