Hlavní obsah

Britská královna bude mít corgiho

Foto: Getty Images

Mladá anglická královna Alžběta II. a jeden z jejích corgi na zámku Balmoral, 1952.

Reklama

Její Veličenstvo britská královna Alžběta II. si dva nové psy údajně pořídila, aby „přečkala těžké období“. Její manžel princ Philip se zotavuje v nemocnici z infekce, zbytek rodiny královna nemůže kvůli pandemii vídat.

Článek

Příchodem nových rodinných příslušníků končí dva roky trvající období, kdy královna neměla žádného corgiho, uvádí web The Sun.

Její poslední corgi, Whisper, zemřel v říjnu 2018. Od konce loňského roku, kdy zemřel královnin kříženec corgiho a jezevčíka (anglicky dachshund), tzv. dorgi, vlastnila královna jen jednoho psa, rovněž dorgiho.

Foto: Anwar Hussein, Getty Images

Královna Alžběta II. na svém panství v Sandringhamu, 1980.

„Královna má radost. Je nemyslitelné, aby královna neměla žádné psy plemena corgi. Je to jako kdyby v Tower of London nebyli žádní havrani. S královnou jsou zatím jen pár týdnů, ale jsou prý rozkošní a udělali si z Windsdorského hradu svůj domov,“ uvedl nejmenovaný zdroj z blízkosti královské rodiny.

Zprávy o nových psích přírůstcích Jejího Veličenstva jsou podle britských médií překvapením. Dříve se totiž uvádělo, že si královna další psy již pořizovat nechce, údajně proto, že za sebou nechtěla po smrti zanechat žádná zvířata.

„Před několika lety bylo rozhodnuto, že už další psy mít nebude. Ale jsou pro ni nesmírně důležití. Za ta léta jí psi corgi byli bližší než leckteří lidé,“ uvedla pro The Sun Penny Junorová, která nedávno napsala biografii prince Charlese.

Foto: PA Images, Getty Images

Královna se mazlí se svými pejsky během Royal Windsor Horse Show, 1973.

„A samozřejmě také zřídka utíkají do Los Angeles, aby tam poskytovali rozhovory,“ dodala Junorová s odkazem na očekávaný rozhovor prince Harryho s manželkou Meghan v pořadu Oprah Winfreyové, který bude v USA vysílán v neděli.

Královnu prý nová společnost na windsorském zámku, kde se během pandemie izolovala, velmi těší. Před dvěma týdny totiž jejího manžela prince Philipa hospitalizovali v nemocnici poté, co se mu udělalo nevolno.

Philipa léčili kvůli neupřesněné infekci, která však nesouvisí s covidem-19. V pondělí byl převezen z jedné nemocnice do druhé v centrálním Londýně. Včera Buckinghamský palác oznámil, že princ podstoupil neupřesněnou srdeční proceduru a dál se léčí s infekcí.

Žádné jiné rodinné příslušníky kvůli pandemii Alžběta II. neviděla od prosince.

Foto: PA Images, Getty Images

Letní prázdniny na skotském zámku Balmoral, 1955. Královský pár s princeznou Annou a princem Charlesem.

Královnina láska k plemeni Velškorgi sahá až do raného dětství, kdy si oblíbila otcova psa. Svého prvního corgiho, Susan, tak nyní čtyřiadevadesátiletá královna dostala od rodičů v roce 1944 jako dárek k 18. narozeninám.

Od nástupu na trůn v roce 1952 královna podle Sky News vlastnila více než 30 psů plemena corgi. Její mazlíčci s ní cestují v autě i soukromým letadlem. V roce 2012 se na Letních olympijských hrách v Londýně objevilo několik královniných psíků ve skeči s postavou Jamese Bonda, který byl natočen v Buckinghamském paláci. Její první corgi Susan dokonce Alžbětu II. doprovázel na líbánkách.

Foto: Bettmann, Getty Images

Britská královna Alžběta II. se svým mazlíkem v královském sídle Sandringham, 1970.

Foto: PA Images, Getty Images

Královna přijíždí na londýnské letiště Heathrow, 1981.

V roce 1991 královna potřebovala tři stehy poté, co se hned osm jejích psů dostalo do křížku s mazlíčky její matky a královna se boj pokusila ukončit. Jeden z psů ji přitom lehce kousnul.

Psí plemeno corgi, pocházející z Walesu, je nejmenší pastevecký pes na světě. V dnešní době je i díky přilnavosti k lidem a inteligenci velmi oblíbeným společníkem.

Foto: PA Images, Getty Images

Královna Alžběta II. Se svými corgi na londýnské stanici King's Cross při svém návratu z Balmoralu, 1969.

Reklama

Doporučované