Hlavní obsah

Britská ministryně vnitra rezignovala kvůli migračnímu skandálu. Nohy jí podrazil dopis premiérce Mayové

Kauza přistěhovalců z Karibiku způsobila pád ministryně vnitra Amber Ruddové.Video: Lukáš Marrek, AP, Reuters

 

Reklama

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová rezignovala poté, co deník The Guardian zveřejnil dopis z minulého roku. V něm se Ruddová zmiňuje o plánu zvýšit deportace nelegálních migrantů o deset procent.

Článek

Migrační skandál ve Velké Británii kolem přistěhovalců z Karibiku se po silném tlaku opozice a médií neobešel bez personálních změn ve vládě. V neděli večer oznámila v souvislosti s kauzou svou rezignaci britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Rezignace přišla poté, co Ruddová před poslanci prohlásila, že vláda si nestanovila žádné konkrétní cíle týkající se deportací migrantů žijících v zemi nelegálně. Vzápětí se ale dostalo na veřejnost loňské interní vládní sdělení svědčící o opaku.

Ruddová uvedla, že dokument neviděla. Deník The Guardian ale později zveřejnil dopis Ruddové pro premiérku Theresu Mayovou, v němž ministryně píše o „ambiciózním, ale splnitelném“ cíli zvýšit deportace nelegálních migrantů o deset procent.

Ruddová ve svém rezignačním dopise uvedla, že parlament ohledně vládních úmyslů týkajících se deportací ilegálních migrantů uvedla v omyl neúmyslně. „Měla jsem si toho být vědoma a přijímám plnou odpovědnost za skutečnost, že jsem nebyla,“ napsala ministryně.

Žili v Británii legálně od dětství, přesto jim hrozila deportace

Kauza týkající se migrantů známých jako „generace Windrush“ vypukla v polovině dubna, kdy vyplula na povrch informace, že karibští migranti, kteří v Británii žijí legálně desítky let, čelí perzekuci a hrozí jim deportace. Nikdy jim formálně nebylo uznáno občanství a nedostali ani pas.

Vláda pak v roce 2012 zpřísnila podmínky pro prokazování právního postavení imigrantů. Karibští migranti, kteří v Británii žili už od dětství, se tak ocitli v situaci, kdy jim hrozila deportace ze země. Mohli mít i problémy se sháněním zaměstnání či při poskytnutí zdravotní péče státem.

Označení generace Windrush je odvozené od lodi Empire Windrush, která v roce 1948 dovezla do Británie stovky karibských imigrantů. Britská vláda tehdy hromadnou imigraci ze zemí britského impéria podporovala, aby kvůli velkým válečným ztrátám zaplnila mezeru na pracovním trhu. Lidé z karibské oblasti do Británie mířili v letech 1948 až 1973.

Tlak se soustředí i na Mayovou

Kauza se stala terčem ostré kritiky především od opozičních politiků. „To, co se stalo generaci z Windrush, není anomálie. Nebylo to administrativní chybou. Byl to důsledek nepřátelského prostředí vytvořeného touto vládou,“ uvedl v neděli starosta Londýna Sadiq Khan z opoziční Labouristické strany.

Agentura Reuters připomíná, že to byla právě Mayová, která v roce 2012 jako ministryně vnitra zavedla přísná pravidla pro prokazování právního postavení imigrantů.

Mayová se ihned po propuknutí skandálu omluvila lídrům karibských zemí a samotným přistěhovalcům vzkázala, že vláda je nemá v úmyslu deportovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované