Hlavní obsah

Britská policie našla v kamionu 39 mrtvých, měl poznávací bulharskou značku

O totožnosti obětí zatím policisté nic nesdělili, informovaly světové tiskové agentury.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

V průmyslovém parku Waterglade ve městě Grays, vzdáleném 40 km od Londýna, bylo v prostoru nákladního vozu nalezeno 39 mrtvých lidí. Pětadvacetiletý řidič ze Severního Irska byl zatčen pro podezření z vraždy. Úřady nařídily pitvy těl. Podle prohlášení britské policie kamion vyjížděl z Belgie, registrován byl pod bulharskou SPZ.

Článek

„Totožnost obětí zjišťujeme, ale předpokládáme, že by to mohlo být zdlouhavé,“ prohlásil šéf policie v Essexu Andrew Marriner. „Domníváme se, že nákladní automobil pochází z Bulharska a vstoupil do země v sobotu 19. října přes přístav Holyhead,“ píše se v policejní zprávě.

Kamion zřejmě objevili záchranáři v časných středečních hodinách. Ve svém prohlášení záchranáři uvedli, že na místo vyslali pět sanitek v reakci na telefonát. „Všech 39 lidí bohužel zemřelo před naším příjezdem,“ dodali. Není jasné, kdo varoval personál sanitky.

„Zděšení“ nad nálezem v Essexu vyjádřil premiér Boris Johnson. Prohlásil, že je v myšlenkách s těmi, kdo zemřeli, i s jejich blízkými. Zároveň uvedl, že ministerstvo vnitra ho o případu pravidelně informuje a že hodlá spolupracovat s policií při objasnění tragédie.

Město Grays leží v distriktu Thurrock. Přístav Holyhead, přes který nákladní automobil podle britské policie do země vstoupil, se nachází na severu Walesu na ostrově Anglesey. Holyhead je po Doveru druhý největší přístav ve Velké Británii a spojuje jej pravidelná trajektová doprava s irským hlavním městem Dublinem.

Podle aktualizovaného prohlášení britské policie kamion pravděpodobně začínal cestu v Belgii, konkrétně v Zeebrugge.

„Po dalším vyšetřování věříme, že kamion cestoval ze Zeebruge do Purfleetu a zaparkoval v oblasti Thurrock krátce po půl jedné ráno,“ uvedla essexská policie ve svém prohlášení.

Trasa přes Holyhead je „neortodoxní“

Zástupce severoirské Asociace pro nákladní dopravu (FTA) Seamus Leheny agentuře Reuters řekl, že trasa, kterou na cestě z Belgie do Británie kamion zvolil, je velmi „neortodoxní“. Musel totiž zjevně přijet nejprve do Irska a poté přejet trajektem do britského přístavu Holyhead. Výběr trasy mohly podle Lehenyho ovlivnit zvýšené kontroly v přístavech Dover na jihovýchodě Anglie a ve francouzském Calais.

„Mohli si myslet, že bude jednodušší dostat se sem z Cherbourgu nebo Roscoffu přes Rosslare a pak po silnici do Dublinu,“ uvedl Leheny. Cherbourg a Roscoff jsou francouzské přístavy, Rosslare leží na jihovýchodě Irska. „Je to velká oklika a přidá den cesty navíc,“ dodal zástupce FTA.

Podle generálního ředitele sdružení dopravců Road Haulage Association (RHA) Richarda Burnetta vypadal nákladní prostor kamionu jako chladicí jednotka. Podmínky pro kohokoli uvnitř označil jako „naprosto hrozné“.

„Teploty v takových jednotkách mohou dosahovat až –25 °C, pokud se přepravují zmrazené produkty,“ sdělil Burnett webu Daily Mirror.

„Odporné zprávy o 39 nalezených zemřelých v náklaďáku v Grays. Obchodování s lidmi je odporný a nebezpečný byznys. Toto je pro policii z Essexu velké vyšetřování. Doufejme, že vrahy postaví před soud,“ napsala na Twitter britská poslankyně za Thurrock Jackie Doyleová-Priceová.

Zpravodajská stanice BBC upozornila, že dnešní případ připomíná kauzu z roku 2000, kdy celníci při kontrole nizozemského kamionu v přístavu Dover nalezli těla 58 udušených Číňanů. Pokus o ilegální překonání hranic přežili tehdy jen dva migranti. V roce 2015 se v Rakousku v odstaveném chladírenském voze, který přijel z Maďarska, našlo 71 mrtvých uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Doporučované