Hlavní obsah

Britská vláda souhlasí s vydáním Assange do USA. O jeho extradici rozhodne soud

O vydání Australana usiluje také Švédsko, kde čelí obvinění ze znásilnění.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Britská vláda odsouhlasila vydání australského zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. Formální souhlas ve čtvrtek podepsal tamní ministr vnitra Sajid Javid. Zda ho ale Británie skutečně vydá, rozhodne až soud.

Článek

Britský ministr vnitra Sajid Javid podepsal formální souhlas s vydáním zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. Ve čtvrtek to uvedl v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC. Zda ho Británie ale skutečně do USA vydá, rozhodne podle Javida až soud. Další slyšení ve vydávacím řízení s Assangem je plánováno na pátek, rozhodnutí podle agentury DPA ale ještě není možné očekávat.

„Před soudem bude zítra (v pátek) žádost USA o vydání, ale včera (ve středu) jsem podepsal vydávací příkaz, ověřil jsem ho a to zítra půjde před soud,“ citoval Javida portál Gizmodo. „Rozhodnutí je plně na soudech,“ dodal.

V úterý britské úřady oficiálně potvrdily, že z USA žádost o vydání Assange Spojené království dostalo. Pokud by byl do USA vydán a uznán tam vinným z ohrožení národní bezpečnosti, hrozí mu, že stráví zbytek života za mřížemi.

Britská policie zatkla sedmačtyřicetiletého Australana v dubnu na ekvádorské ambasádě v Londýně poté, co mu vláda jihoamerické země zrušila azyl. USA jej nejprve obvinily z průniku do počítačů ministerstva obrany, za což mu hrozilo maximálně pět let vězení. V květnu však Washington obvinění rozšířil o další téměř dvě desítky trestných činů včetně nezákonného zveřejnění tajných dokumentů, kterým Assange údajně ohrozil americkou bezpečnost. Za účelem získání informací se Assange podle americké prokuratury spikl s bývalým specialistou vojenské tajné služby Bradleym Manningem, který mu pomohl získat tajné dokumenty týkající se válek v Iráku a Afghánistánu.

O vydání Australana usiluje také Švédsko, kde čelí obvinění ze znásilnění. Assange jej odmítá a označuje za zástěrku ve snaze dostat jej do USA.

Reklama

Doporučované