Hlavní obsah

Britská mutace je skoro v každém druhém pozitivním vzorku v Česku

Foto: vláda.cz

Takzvané britské mutaci koronaviru k přenosu pravděpodobně stačí kratší kontakt než doposud zmiňovaných 15 minut. „Dle dat SZÚ je pravděpodobné, že je v ČR britská varianta přítomna kolem 40 procent pozitivních vzorků,“ řekl Seznam Zprávám ministr Blatný.

Reklama

Informace, že mutaci obsahuje téměř každý druhý vzorek, zazněla minulý týden na interním jednání vlády s hejtmany. V pondělí ji pro Seznam Zprávy potvrdil ministr Jan Blatný (za ANO).

Článek

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v Česku takzvaná britská varianta koronaviru šíří minimálně od začátku prosince. Minulý týden ji evidovaly laboratoře ve 43 procentech testovaných vzorků. Údaj byl součástí prezentace, kterou Ministerstvo zdravotnictví ilustrovalo vážnost situace na jednání s premiérem a hejtmany.

„Podle dat SZÚ je pravděpodobné, že je v ČR britská varianta přítomna kolem 40 procent pozitivních vzorků. Je rozdíl mezi regiony, někde je i více. Proto je třeba striktně dodržovat opatření, neboť tato mutace je schopna snáze je překonat - šíří se rychleji,“ uvedl ministr v SMS. Státní zdravotní ústav na dotazy redakce zatím neodpověděl.

Minulý týden však ústav potvrdil, že varianta viru převládla například na Trutnovsku. Analytici ji odhalili v 60 procentech všech zkoumaných vzorků. Na Náchodsku činil podíl 45 procent.

Vzorky z Trutnovska a Náchodska se zkoumaly mimo jiné kvůli tomu, že Česko dostalo už dříve varování z Německa o výskytu britské varianty a možnému rozšíření do Královéhradeckého kraje. Důvodem bylo také rychlejší šíření nemoci na Trutnovsku a vysoká zátěž tamní nemocnice.

Od pátku je Trutnov spolu s Chebem a Sokolovem v karanténě - vláda se rozhodla okresy odříznout od zbytku republiky právě kvůli rychlému šíření koronaviru a tlaku na nemocnice. Výskyt tzv. britské varianty v Chebu a Sokolově však SZÚ nepotvrdil.

„Je velmi pravděpodobné, že za situaci na Chebsku může britská varianta a že se tato varianta šíří od nás do Německa. Jedním z trvalých problémů monitorování epidemie v ČR je velmi nízká frekvence sekvenování a údaje o četnosti britské mutace na Chebsku tak nejsou k dispozici. Význam sekvenování při sledování epidemie byl dlouhodobě podceňován,“ uvedl pro Seznam Zprávy profesor Ivan Hirsch, imunolog a virolog z biotechnologického a biomedicínského centra Biocev Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Lokální data

Šíření varianty lze odhadovat i z některých lokálních dat. Například ve Zlínském kraji byla podrobně mapována situace v okrese Kroměříž, kde z vyšetřovaných pozitivních vzorků bylo 34 procent s potvrzenou britskou mutací. Nárůstu si všímají i na Plzeňsku. „V laboratoři FN Plzeň tato mutace tvořila v 1. lednovém týdnu 2,5 % z pozitivních záchytů, v týdnu 22. až 28. ledna 41,4 % záchytů, 29. ledna až 1. února 53,4 % záchytů,“ přiblížil už dříve pro Seznam Zprávy epidemiolog Petr Pazdiora.

Nedostatečný přehled

Na způsob, jakým Česko přistupuje k analýzám různých variant koronaviru, míří kritika odborné veřejnosti dlouhodobě.

Na problém nedávno upozornila například iniciativa Sníh, která sdružuje vědce různých zaměření. Podle imunologa Zdeňka Hela je možné, že britská varianta tvoří větší podíl, než o jakém hovoří SZÚ.

„V současnosti na mnoha místech v České republice včetně velkých měst dosahuje incidence britské mutace z celkového počtu nově zachycených případů desítky procent. Na některých místech dokonce více než 50 procent,“ upozornil v pondělí imunolog.

Německo už kvůli obavám z přelévání nákazy a šíření mutace obnovilo kontroly na hranicích a omezilo vstup do země. Česko reagovalo zmiňovaným izolováním nejvíce postižených okresů.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová upozornila, že by uzavření všech tří okresů mělo platit minimálně tři týdny, aby opatření zafungovalo a uvolnila se kapacita přetížených nemocnic v postižených oblastech.

Takzvanou britskou variantu však analýzy odhalily i v dalších oblastech včetně Prahy. Z doposud známých údajů vyplývá, že může být o 40 až 70 procent nakažlivější a k přenosu stačí méně než 15minutový blízký kontakt.

Reklama

Doporučované