Hlavní obsah

Britský dětský kardiolog má 40krát vyšší hladinu protilátek, než je běžné

Foto: Twitter.com/WakoJoel

Pediatr Alessandro Giardini s rodinou.

Reklama

Britský dětský kardiolog téměř zemřel na koronavirus. Nyní ho identifikovali jako dárce protilátek, jehož krevní plazma může výrazně zvýšit šance ostatních na přežití. Informoval o tom britský The Telegraph.

Článek

Dětský kardiolog z Great Ormond Street v Londýně Alessandro Giardini, který po nakažení koronavirem strávil sedm dní na ventilátoru, má hladiny protilátek 40krát vyšší, než je běžné u normálního zotavujícího se pacienta.

46letý otec dvou dětí nyní vede kampaň, v níž žádá další zotavené pacienty, aby darovali krevní plazmu. „Byl to velmi těžký zážitek. Nevěděl jsem, jestli znovu uvidím svou rodinu – mám dvě malé děti,“ řekl Giardini pro The Telegraph. „Byl jsem si vědom existence dárcovského programu, takže jsem očekával, že mne k darování vyzvou. Cítil jsem, že se musím odvděčit,“ uvedl.

Jeho mimořádné hladiny protilátek objevili v rámci studie britského systému veřejného zdravotnictví (NHS), která analyzovala krev více než 400 pacientů s onemocněním covid-19. Jako hlavní kandidáty k dárcovství studie identifikovala muže starší 35 let, kteří byli natolik nemocní, aby potřebovali nemocniční péči.

„Lidé, kteří jsou vážněji nemocní, produkují více protilátek. Ty mohou následně transfuzí pomoci ostatním,“ prohlásil profesor David Roberts z oddělení krevního dárcovství NHS. „Darování plazmy je bezpečné, snadné a může zachránit životy. Prosím darujte, pokud se vám ozveme,“ dodal.

Metoda využívání krevní plazmy uzdravených pacientů pro léčbu nakažených se už dlouho používá pro léčbu infekčních nemocí, například eboly nebo klasické chřipky. O její využití v kontextu boje s koronavirem se už v březnu pokusili lékaři v newyorské nemocnici Mount Sinai.

Podle BBC se potenciálních dárců plazmy přihlásilo více než 10 000. Ti musí projít pečlivou prohlídkou, symptomy choroby nesmějí mít po dobu nejméně dvou týdnů. V krvi musejí mít navíc vysoké procento protilátek a jsou testováni na žloutenku a AIDS. Rizikem pro příjemce je možnost, že tělo dárcovskou plazmu nepřijme a začne se jí bránit.

V Británii za uplynulých 24 hodin zemřelo dalších 134 lidí s nemocí covid-19. Agentura Reuters dnes na základě dat statistického úřadu uvedla, že epidemie koronaviru si vyžádala v Británii přes 47 000 obětí. Skutečné číslo je ale nejspíš ještě vyšší.

Reklama

Související témata:

Doporučované