Hlavní obsah

Brněnské Divadlo Polárka má novinku o úskalích distanční výuky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Úskalí distanční výuky jsou tématem nové „divadelní dílny“, kterou připravuje brněnská Polárka. Dílna nazvaná Najděte mě, distančně, je určená pro studenty druhého stupně základních škol nebo středoškoláky.

Článek

V interaktivní on-line formě dostanou možnost reflektovat své zkušenosti s distanční výukou a problémy, které přinesla, oznámila ČTK vedoucí divadla Natálie Pelcová.

Projekt Najděte mě, distančně využívá prvky divadla fórum, což je jedna z variant takzvaného divadla utlačovaných, které v minulém století vyvíjel angažovaný jihoamerický divadelník Augusto Boal. Umožňuje divákům zasahovat do rozhodování hrdinů krátkého divadelního představení. Diváci se snaží navádět herce tak, aby předešli nedorozuměním, zabránili křivdám a především nalezli a prozkoumali jádra konfliktů, do jakých se konkrétní divácká skupina může sama snadno dostat.

Třináctiletá Štěpánka, hrdinka příběhu, se snaží vyjít vstříc uvolněným kamarádům, přísnému otci, obětavé babičce a novému nepřehlednému školnímu systému. V situaci, kdy jít za školu je tak snadné a vidět se s kamarády zase nezvykle obtížné, se dosud vzorná žačka dostává do kolotoče problémů a malých lží. V rámci vlastní distanční výuky budou moci studenti živě komunikovat s herci a pomoci jim změnit Štěpánčin příběh tak, aby dopadla co nejlépe, skrze ni nahlédnout situace, kterým sami čelí, a porozumět jim.

Členové inscenačního týmu mají různorodé zkušenosti s distanční výukou, a to jak z pozic vyučujících, studentů, tak i rodičů. Autorkou a režisérkou je absolventka oboru Divadlo a výchova brněnské JAMU Monika Okurková. V hlavní roli se představí Štěpánka Romová.

Dílna je určena vždy pro jednu třídu druhého stupně základní školy, střední školy či základní umělecké školy na distanční výuce. Z nového streamovacího studia Divadla Polárka ji budou vysílat prostřednictvím platformy MS Teams. Jakmile to situace dovolí, bude k dispozici i offline verze a herci s ní budou jezdit po školách v Brně.

Reklama

Doporučované