Hlavní obsah

Brněnský dopravní podnik testuje zaměstnance v pivní tramvaji

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zaměstnanci brněnského dopravního podniku (DPMB) se ode dneška testují na koronavirus v pivní tramvaji ŠalinaPub. Tramvaj bude přejíždět mezi vozovnami Pisárky a Medlánky.

Článek

Za týden se v ní zvládne otestovat zhruba 1200 zaměstnanců, řekl dnes novinářům generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Testování v tramvaji zajistí Společnost Podané ruce.

„V jednotlivých areálech jsme hledali vhodná místa, nápad pivní tramvaje byl zprvu úsměvný, ale pak jsme se pro tuto myšlenku nadchli. Je mobilní, dobře viditelná a umožňuje nám přesun testovacího týmu a jeho vybavení mezi pracovišti,“ uvedl Havránek. Doplnil, že již delší dobu plánovali dobrovolné testování zaměstnanců, a tak upravit celý systém podle aktuálního vládního nařízení, kdy je testování povinné, nebyl takový problém.

Městská firma zaměstnává téměř 2500 lidí, testy je čekají jednou týdně. Na koho se nedostane v pivní tramvaji, využije samotestování. Dopravní podnik jich objednal 12.000 za 780.000 korun, s ohledem na příspěvek od státu by měl zaplatit méně. Mobilní testovací centrum bude putovat mezi dvěma areály, a to vozovnami Pisárky a Medlánky, v každé stráví dva všední dny. V areálech, kam koleje nevedou, budou vyhrazeny testovací místnosti.

Termíny si zájemci zarezervují předem elektronicky ve speciálním rezervačním systému. „Původně dohodnuté kapacity pro dobrovolné testování jsme museli v podstatě ze dne na den navýšit, abychom během krátké doby stihli zajistit testování všech zaměstnanců dopravního podniku. V tuhle chvíli máme ale zhruba 400 pracovníku, takže personálně to zvládneme. Teď jsme otevřeli další nábor a lidi mají zájem,“ sdělil ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Podané ruce provozují testovací centrum i na brněnském výstavišti. Vobořil dodal, že jeho kapacitu kvůli velkému zájmu zřejmě ještě tento týden zdvojnásobí. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) bude město se společností Podané ruce spolupracovat na testování i v dalších městských firmách.

Reklama

Doporučované