Hlavní obsah

Brněnský magistrát připravuje opravy sídla Husy na provázku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnský magistrát plánuje rekonstrukci budovy Centra experimentálního divadla na Zelném trhu. Od první poloviny 90. let tam působí Divadlo Husa na provázku. Ve špatném stavu jsou například odpady, rozvody a elektroinstalace.

Článek

Zatím není jasné, kolik bude rekonstrukce stát ani kdy začne. Radní schválili zpracování investičního záměru, oznámilo tiskové středisko magistrátu.

„Pasportizace bude prvním krokem, z ní poté vzejde investiční záměr, jenž určí rozsah rekonstrukce. Do té doby nejsme schopni říct, kdy se s ní začne ani kolik bude stát,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Centrum experimentálního divadla je městská příspěvková organizace, která zastřešuje Husu na provázku, HaDivadlo a platformu Terén. Komplex na Zelném trhu tvoří historický Dům pánů z Fanalu a Nová scéna z 90. let minulého století, mezi nimi je nezastřešená Alžbětinská scéna. V posledních desetiletích se prováděly jen dílčí opravy.

„V téměř havarijním stavu se nachází elektroinstalace, odpady a rozvody vody, jejichž poruchy a havárie jsou v posledních letech stále častější. Elektrické rozvody přestávají odpovídat dnešním standardům a nárokům nových jevištních technologií, voda v některých větvích rozvodů už téměř neteče, odpady nedostačují,“ popsal Fišer. V plánu jsou také opravy oken, podlah a střech.

Výhledově je nutné obnovit i divadelní technologie - osvětlení, ozvučení, audiovizuální a projekční techniku. Jednorázovou investici vyžadují jevištní tahy nebo jevištní lávka.

Divadelníkům chybí také prostornější kostymérna a zkušebna, kuchyňka v prostorách hospody, skladovací prostory nebo ubytovací zázemí pro hostující umělce. Jednou z možností je také mobilní zastřešení Alžbětinské scény.

Reklama

Související témata:

Doporučované