Hlavní obsah

Brněnský písničkář Jan Fic vydal druhé řadové album nazvané Potom

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnskému písničkáři Janu Ficovi dnes vyšlo druhé řadové album nazvané Potom. Podle vydavatelství Indies Scope jde o „westernový příběh s bluesovým hrdinou a otevřeným koncem“.

Článek

Nahrávku s českými texty produkoval Martin Kyšperský z kapely Květy. Bluesman Fic se na novince posouvá k nezávislému folku, informovalo vydavatelství.

Fic jako textař nedávno získal ocenění Za krásu slova od rádia Proglas. „Překvapilo mě to, že zrovna mé texty takto někoho oslovily. Snažím se vyhýbat různým klišé a baví mě třeba hrát si s rytmem a frázováním textu, aby zněl jako ledabyle odříkaná věc, ale bylo v tom nějaké napětí. A o to jsem se snažil i na novém albu Potom,“ uvedl v tiskové zprávě Fic.

Předchozí album Město považuje Fic po hudební stránce za most mezi bluesovou minulostí a folkem. „Současné Potom je už blues podle mě spíš tématy a náladou než formou. Uvědomil jsem si, že se fakt nemusím nechat ničím omezovat,“ prohlásil Fic. Dotvořit skladby do finální podoby mu pomohl producent Kyšperský, který také nahrál některé nástrojové party. Spolupracovat budou i při koncertech.

Fic pochází z Rybníků na Znojemsku, od maturity žije v Brně. Ve třinácti letech propadl kouzlu blues a o pár let později začal experimentovat s výrobou vlastních bluesových hudebních nástrojů. Dnes má vlastní značku ručně vyráběných kytar a drnkacích nástrojů Red Bird Instruments.

V letech 2011 až 2019 vedl Fic brněnskou bluesovou kapelu The Weathermakers, kterou dovedl například do finále mezinárodní soutěže Blues Aperitiv nebo celostátního finále Porty.

Reklama

Související témata:

Doporučované