Hlavní obsah

Brněnský projekt Saste Roma zvýší povědomí o nemocech ve vyloučených lokalitách

Brno.

Reklama

Odborníci z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zahájí tříletý projekt Saste Roma, jehož cílem je zvýšit povědomí o nejzávažnějších onemocněních a tím zlepšit zdraví v sociálně vyloučených lokalitách.

Článek

Projekt je zaměřený primárně na Romy, jejichž průměrný věk dožití je ve srovnání s většinovou populací o 18 let nižší. Novinářům to řekl Pavel Iványi z Mezinárodního centra klinického výzkumu nemocnice.

Projekt má podpořit primární i sekundární prevenci. Primární prevencí se rozumí předcházení onemocnění, sekundární rozeznání jejich příznaků. Kromě Romů je určen také dalším skupinám, které jsou ohrožené sociálním vyloučením. U těchto lidí je vyšší riziko výskytu negativních faktorů životního stylu a horší přístup k čerpání zdravotní péče.

Ze začátku projekt reagoval na nedostatečnou zdravotní gramotnost u cévní mozkové příhody a postupně se rozšířil do dalších oblastí. „Za nejzásadnější oblasti ve zdravotnictví pokládáme kromě cerebrovaskulárních onemocnění také kardiovaskulární, duševní, onkologická, infekční onemocnění a reprodukční zdraví,“ uvedl odborný garant projektu Robert Mikulík. Svatoanenská nemocnice na projektu spolupracuje s Fakultní nemocnicí Brno a Masarykovým onkologickým ústavem.

Výsledkem budou vzdělávací kampaně - od informačních brožur přes kulturní akce a vzdělávací e-learning až po mobilní aplikaci. „On-line nástroje, aplikace a osvětové akce budou dostupné a využitelné i pro širokou veřejnost a speciální část věnujeme také školákům,“ řekla vedoucí projektu Saste Roma Hana Maršálková.

„Každý projekt zaměřený na zdraví populace v sociálně vyloučených lokalitách je velice potřebný a pozitivní dopady na zdravotní stav obyvatel se pak odráží v celkovém zlepšení sociální situace,“ sdělila vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu Marie Nejedlá. Podle ní se jedná o unikátní propojení primární a sekundární prevence u jedné populační skupiny na národní úrovni.

Reklama

Související témata:

Doporučované