Hlavní obsah

Brno chce na střechách zbudovat solární elektrárnu za 1,2 miliardy Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Brno chce vybrané střechy ve městě pokrýt solárními panely propojenými v jednu elektrárnu, vytipovaných je asi 120 budov. Zhruba polovinu investice ve výši 1,2 miliardy korun by měla zaplatit dotace.

Článek

Na tiskové konferenci to dnes uvedli náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) a předseda představenstva městské firmy SAKO Brno Filip Leder. Firma bude mít rozvoj fotovoltaického systému na starosti.

„Střechy budov považujeme za optimální místo pro instalaci solárních panelů. Máme nyní vytipovaných asi 120 budov o rozloze 120 000 metrů čtverečních, což odpovídá rozloze 15 fotbalových hřišť,“ uvedl Hladík.

Fotovoltaické panely budou přednostně na budovách města, budovách svěřených městským částem nebo budovách městských firem. V dalším průběhu budou využity brownfieldy a vhodné soukromé subjekty, například střechy panelových domů. Město chce totiž do systému zapojit i soukromé vlastníky nebo společenství vlastníků.

Celkový výkon panelů na brněnských střechách by měl dosáhnout 40 megawatthodin, přičemž očekávaná roční výroba elektřiny ze solárních panelů podporovaných městem se odhaduje kolem 43 gigawatthodin. To by mělo přinést roční úsporu emisí nejméně 36 000 tun oxidu uhličitého.

Kromě stovek fotovoltaických zdrojů na střechách bude součástí projektu výstavba elektrodového kotle v kombinaci s akumulátory tepla v areálu SAKO Brno v Jedovnické ulici. Výrobní zdroje se spojí do agregačního bloku, ten bude vstupovat do distribuční soustavy jako jedna velká elektrárna. Většina vyrobené energie se spotřebuje v místě, přebytky poputují do sítě.

„Projektem spojíme výhody fotovoltaiky i našeho zařízení na energetické využití odpadu. I díky tomu se stane město Brno špičkou ve využití obnovitelných zdrojů energie, a to bez zatížení distribuční a přenosové soustavy,“ uvedl Leder.

Budování městské fotovoltaické elektrárny začne letos, potrvá několik let. Investici za 1,2 miliardy by měly z poloviny financovat dotační programy Ministerstva životního prostředí, hlavně modernizační fond.

Reklama

Související témata:

Doporučované