Hlavní obsah

Brno chystá obnovu zeleně v Čertově rokli i Klímově ulici

Foto: Čmelák

Ilustrační foto.

Reklama

Brno chce za osm milionů obnovit zeleň v Čertově rokli a upravit vegetaci v Klímově ulici. Město požádalo o dotace.

Článek

Vedení města chce získat dotační podporu na druhou etapu obnovení zeleně v Čertově rokli. „Navážeme tak na první etapu, která byla realizována v průběhu letošního roku a je nyní dokončována. Na jaře se budou kácet suché a napadené stromy, poté se budou vysazovat nové,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. Dodala, že v plánu je vysazení keřů, založení trávníků a terénní úpravy.

Obnovení zeleně by podle vedení města ocenili ti, kteří v Čertově rokli žijí. „Přidání zeleně určitě oceňuji, protože vím, že radnice dlouhodobě řeší, aby oblast zůstala zachovaná a ubránila se kůrovci a dalším parazitům. Je to jedno z klidných míst v naší městské čtvrti, ideální na procházky. Žiji na Lesné už několik let a právě to, že jsou všude kolem stromy a zeleň, dělá z tohoto místa krásnou lokalitu pro život,“ řekl místní Tadeáš Mima.

Do Čertovy rokle se chodí učit i studentka Anna Janošková. „Ráda tam chodím, protože člověk úplně zapomene na město a má pocit, že je někde v přírodě,“ řekla.

Náklady projektu se blíží šesti milionům korun. Zahrnují i dvouletou následnou péči o zeleň. Dotace by podle odhadů mohla pokrýt 60 procent nákladů.

Kolem 60 procent nákladů by mohla pokrýt dotace i u projektu úpravy a dosadby vegetace v Klímově ulici, kde se počítá s náklady dva miliony korun. „Podobně jako u Čertovy rokle je součástí projektu úprava stromů řezem, zmlazení živých plotů i solitérně vysazených keřů. Poté dosadíme stromy, keře, v plánu je i výsadba drobných cibulovin. Odstraní se starý nefunkční mobiliář, jako jsou sušáky a klepače na koberce, a místo nich doplníme nový,“ uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík. Úpravy podle něj čekají i cesty.

Reklama

Související témata:

Doporučované