Hlavní obsah

Brno chystá pro cyklisty lávku i nové trasy za 30 milionů

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Brno chystá pro cyklisty vybudování lávky přes řeku Svitavu, podjezd pod Ivanovickým mostem i cyklistické trasy, které mají propojit centrum města s oblastí Šlapanicka.

Článek

V tiskové zprávě to uvedla Anna Dudková z tiskového oddělení brněnského magistrátu. Celkové náklady se odhadují kolem 30 milionů korun.

Brněnští radní schválili plány na vybudování lávky přes Svratku i podjezdu Ivanovického mostu. Zároveň odsouhlasili přípravu záměrů na trasy, které propojí centrum se Šlapanickem. „Podél řeky Svitavy vede v současnosti cyklostezka, která přechází z levého břehu na pravý po mostě v ulici Kaštanová. Tento způsob je nebezpečný, proto jsme už dříve nechali zpracovat více variant překonání mostu,“ uvedl radní Brna pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Podle něj se jako nejlepší jeví překřížení řeky mimo most přes novou lávku. Odhadovaná cena za lávku i podjezd pod Ivanovickým mostem se pohybuje okolo 11,6 milionu korun.

Vzniknou také tři investiční záměry. Budou se zabývat obousměrným průjezdem cyklistů mezi křižovatkou ulic Řípská a Tuřanka, mimoúrovňovým křížením Tuřanky a Drážní ulice a také u obchvatu frekventované vícepruhové okružní křižovatky ulic Olomoucká, Řípská a Hviezdoslavova. Týkat se budou i průjezdu cyklistů u průtahu od podjezdu pod ulicí Bělohorskou k ulici Holzova s napojením pomocí podjezdu u ulice Ostravské přes Novou čtvrť na centrum Slatiny.

„Navrhované investice zahrnují stavební úpravy na silnicích, vybudování nových cyklostezek, odvodnění komunikací nebo například umístění dopravního značení,“ řekl Kratochvíl. Odhadované náklady těchto prací jsou kolem 18 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované