Hlavní obsah

Brno má novou rozhlednu v oboře Holedná, měří 35 metrů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno má oficiálně novou nejvyšší rozhlednu. Se svými 35 metry se jí stala dnes otevřená rozhledna v oboře Holedná, kterou lidé vybrali jako jeden z projektů participativního rozpočtu.

Článek

„Na realizaci jsme Lesům města Brna uvolnili koncem loňského roku z městského rozpočtu osm milionů korun. Výroba konstrukce rozhledny a její následná stavba zabraly necelý rok. Od dnešního dne je rozhledna přístupná veřejnosti, a to ve stejném režimu jako celá obora Holedná, tedy celoročně a zdarma,“ uvedl při otevření náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Rozhlednu postavila a bude spravovat společnost Lesy města Brna, která pečuje o celou oboru. Ocelová věž měří 35 metrů a na její vrchol, tedy na plošinu ve výšce 34,32 metru vede 208 schodů.

„V původním návrhu se počítalo s dřevěnou, asi dvacetimetrovou rozhlednou. Při terénním průzkumu pomocí dronu se ale ukázalo, že by výšku rozhledny, kterou umožňuje dřevěná konstrukce, mohly v dohledné době přerůst okolní stromy. Vybudovat rozhlednu s ocelovým skeletem ale znamenalo překročit finanční limity, kterými se participativní rozpočet řídí - maximální cena projektu tehdy byla stanovena na 2,4 milionu korun,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Nakonec z prostředků z participativního rozpočtu město zaplatilo architektonickou soutěž a zpracování projektové dokumentace, další prostředky poskytlo nad rámec participativního rozpočtu.

Reklama

Doporučované