Hlavní obsah

Brno má plán: Nový stadion na Srbské a Za Lužánkami amfiteátr

Takhle by mohl vypadat nový stadion Zbrojovky Brno.

Reklama

Brněnský magistrát a fotbalová Zbrojovka mají nový plán. Zásadní revitalizace by se měl dočkat stadion v Srbské ulici, kde klub hrává dnes. A na tradičních, ale dnes zchátralých Lužánkách má vyrůst kulturní amfiteátr.

Článek

Už zhruba dvě desetiletí žehrají Brňáci na to, že nemají pořádný fotbalový stadion. Místo vize spojené s oživením prostoru Za Lužánkami, s nimiž byla spojena velká část městské fotbalové tradice, přišel nyní trochu jiný nápad.

„Hovořili jsme s městem o tom, že by mohla proběhnout revitalizace stadionu na Srbské. Zdá se, že na tom máme shodu. A už jsme v té věci uzavřeli i memorandum s Fotbalovou asociací ČR,“ říká Václav Bartoněk, majitel fotbalového klubu Zbrojovka Brno.

Prohlédněte si, jak by nový stadion mohl vypadat:

+2

Zbrojovka nyní ve druhé nejvyšší soutěži aspiruje na to, že si po roce přinejmenším zopakuje barážové zápasy o návrat do nejvyšší soutěže.

Stadion na Srbské ulici ale zažil poslední stavební úpravy zkraje tisíciletí. „Nároky se zintenzivňují a za pár let by současný stadion v Brně přestal požadavkům na I. a II. ligu, neřkuli na podmínky UEFA, stačit. Byl jsem osloven, abych tyto záležitosti představitelům brněnského magistrátu odprezentoval, což jsem pochopitelně rád učinil,“ říká Stanislav Rýznar, licenční manažer Fotbalové asociace ČR.

I díky tomu se projektu dostalo příznivého náhledu od magistrátu. Věc má na starosti náměstek primátorky Petr Hladík. Na žádost o rozhovor od redakce Seznam Zprávy bohužel nereagoval.

Představa je nicméně taková, že by revitalizace objektu stadionu na Srbské proběhla v příštích letech v několika etapách. A to tak, aby se na stadionu vždy dalo průběžně hrát.

Ekonomická náročnost projektu by měla zůstat ohraničena 600 - 700 miliony korun. A na konci všeho snažení by na Srbské měl stát moderní stadion pro 20 000 lidí.

„Brňáci mají k současnému stadionu tu výhradu, že se u něj nedá parkovat. Nový velký parkhaus pro 180 vozů by to snad měl pomoci vyřešit, další fanoušky by ke stadionu vozila tramvaj,“ nechává nahlédnout do představ o dopravní obslužnosti nového stadionu Václav Bartoněk.

Jeho představa je taková, že Fotbalová asociace ČR postrčí projekt mezi preferované investice Národní sportovní agentury.

„My to asi obecně uděláme tak, že u agentury podpoříme všechny nové či přestavované stadiony klubů I. a II. ligy. Tedy i včetně Hradce Králové a dalších,“ říká Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR. „S Brnem bychom rádi počítali jako s místem, kde by řadu svých zápasů mohly sehrát mládežnické reprezentace.“

Co se týče areálu Za Lužánkami, tam se počítá s vybudováním dvou travnatých hřišť pro mládežníky, vybudováním systému, který by jímal dešťovou vodu z betonových tribun a pomáhal zavlažování. A zejména s vybudováním amfiteátru, kde by se zejména v letních měsících konaly městské kulturní akce.

Reklama

Související témata:

Doporučované