Hlavní obsah

Brno obnoví dekorační osvětlení ulic v centru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Světelné girlandy, které zdobí ulice v centru Brna v okolí náměstí Svobody, město obnoví za 4,5 milionu korun. O jejich podobě se rozhodne v soutěži ještě do konce letošního roku.

Článek

Současná podoba osvětlení v ulicích Česká, Masarykova, Běhounská nebo Kobližná napodobuje osvětlení ze 70. let. Na většině z nich je buď logo Brna nebo některé městské části.

„Počátky slavnostního osvětlení ulic v historickém centru sahají do roku 1959, kdy se v Brně konal první mezinárodní strojírenský veletrh a město se chtělo vystavovatelům ukázat v tom nejlepším světle, přeneseně i doslova. K renovaci osvětlení došlo před 13 lety. Od té doby nezměnilo uliční slavnostní osvětlení svoji podobu a je na něm samozřejmě vidět i stáří,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nejde o kompletní výměnu osvětlení, pouze jeho obnovu. „O výsledné podobě girland rozhodne vypsaná soutěž. Nemáme v úmyslu měnit jejich systém, pouze zmodernizujeme jejich vzhled a využijeme moderní technologie. Upustili jsme od umístění loga Brna v centrálním kruhu, neboť každému turistovi je jasné, do jakého města přicestoval. Zaměříme se proto spíše na propagaci osobností, historie a památek spojených s městem,“ uvedla zastupitelka pro marketing a turistický ruch Kristýna Černá (ODS).

Reklama

Související témata:

Doporučované