Hlavní obsah

Brookse zabila policejní střelba do zad. Prokurátoři zvažují obvinění

Záběry ze zatýkání Raysharda Brookse.Video: AP

 

Reklama

Nedělní zpráva koronera z okresu Fulton potvrdila, že Afroameričan Rayshard Brooks zemřel na následky dvou střel do zad. Ty vyšly ze zbraně bělošského policisty poté, co se Brooks pokusil utéct během zatýkání.

Článek

Brooksova smrt na území Atlanty přinesla další vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě, které ve Spojených státech trvají již týdny. Jejich spouštěčem byla smrt Američana černé pleti George Floyda 25. května. Demonstrace se od té doby kromě amerických států rozšířily i do mnoha evropských zemí.

Dva policisté z Atlanty se dostali do potyčky s Brooksem poté, co usnul v autě u restaurace Wendy’s. Po několika testech na alkohol, kdy jedním z nich byla i dechová zkouška, která přítomnost alkoholu prokázala, se strážníci rozhodli Brookse zatknout, on ovšem nesouhlasil a pokusil se utéct, informoval list The New York Times.

Policisté nejdříve Brookse povalili a snažili se ho zpacifikovat, zatímco ho vyzývali, aby se přestal vzpouzet. Během šarvátky se Afroameričanovi podařilo vzít jednomu z policistů paralyzér a následně se dal na útěk. Jeden ze strážníků Garrett Rolfe se vydal za ním. Oba na sebe mířili nejdříve paralyzéry, po nějaké chvíli strážník vytáhl zbraň, ze které celkem třikrát vystřelil směrem na prchajícího Brookse, ten se skácel k zemi.

Policisté se podle listu NY Times snažili přivolat zdravotníky, ani jeden z nich však v prvních vteřinách neposkytl Brooksovi první pomoc. Ta přišla až v následujících minutách, během kterých na místo dorazil další policejní vůz. Sanitka k incidentu přijela osm minut po přivolání. Postřelený Brooks byl následně převezen do nemocnice, kde po operaci střelným zraněním podlehl.

Ze tří kulek Afroameričana zasáhly dvě, ty způsobily velkou ztrátu krve a poranění orgánů, informovala agentura Reuters s odkázáním na zprávu koronera z okresu Fulton. Policista Rolfe, z jehož zbraně vyšly smrtelné střely, byl propuštěn z práce, jeho kolega byl v reakci na incident přeložen z práce v terénu. Kvůli kauze také rezignovala šéfka atlantské policie Erika Shieldsová.

Prokurátoři, kteří se případem zabývají, by se měli do poloviny týdne rozhodnout, zda budou vznesena obvinění, píše agentura Reuters. Restaurace Wendy’s, u které k incidentu došlo, byla v reakci na událost následně zapálena demonstranty, kteří nesouhlasili se zákrokem policistů.

Reklama

Doporučované