Hlavní obsah

Další rozbuška pro nepokoje. Po zabití černocha v Atlantě vzplál fastfood

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti se shromáždili i před policejním oddělením v Atlantě.

Reklama

Policie v Atlantě zastřelila černocha, který se pokusil při zatýkání uprchnout. Následně demonstranti zablokovali dálnici a zapálili restauraci řetězce rychlého občerstvení Wendy's. Nepokoje tak zřejmě ještě zesílí.

Článek

Podle agentury Reuters incident, který byl zachycen na videu, pravděpodobně povede k zesílení protestů proti policejní brutalitě napříč Spojenými státy.

Policie byla v pátek k restauraci rychlého občerstvení přivolána poté, co Brooks údajně usnul v autě, když čekal, až na něj přijde řada u okénka drive-thru. Policisté se ho pokusili zatknout, když selhal při testu střízlivosti, uvedl Úřad pro vyšetřování státu Georgia (GBI).

Video očitého svědka ale zachytilo Raysharda Brookse, jak se pere s policisty na zemi, a následně jim utíká přes parkoviště s něčím, co vypadá jako taser jednoho ze strážníků. Druhé video z kamer v restauraci zachytilo Brookse, jak se při útěku otočil a patrně namířil taser na policisty. Jeden ze strážníků poté vystřelil, načež se Brooks skácel k zemi.

Podle Where Atlanta Speaks ze záběrů na první pohled ani nebylo zřejmé, který z policistů střílel. Policejní oddělení v Atlantě už ale zveřejnilo jména a fotografie policistů důstojníků podílejících se na Brooksově zastřelení. „Policista Bronsan byl přeložen do administrativní funkce a činnost policisty Rolfa byla ukončena,“ uvedla policejní tisková zpráva. Devin Bronsan byl najat v září roku 2018, Garrett Rolfe v říjnu 2013.

Zastřelení Raysharda Brookse vyvolalo v Atlantě další protesty poblíž místa střelby. V sobotu více než 100 lidí na místě požadovalo, aby byli dva strážníci v souvislosti se zabitím Brookse obviněni.

Nepokoje v Atlantě propukly po setmění poté, co místní starostka Keisha Lanceová Bottomsová oznámila, že přijala rezignaci náčelnice policie Eriky Shieldsové. Ta složila funkci v reakci na páteční zastřelení 27letého Raysharda Brookse u restaurace Wendy's.

Místní televize odvysílala záběry restaurace rychlého občerstvení v plamenech, přičemž na nich nebyli vidět žádní hasiči. Policie se mezitím střetla s demonstranty u nedaleké dálnice. Hasiči na místo podle Reuters dorazili po více než 45 minutách a měli policejní ochranu. Z restaurace u benzinové pumpy už ale zbyly jen ohořelé trosky.

„Nevěřím, že se jednalo o oprávněné použití smrtící síly,“ řekla Bottomsová na tiskové konferenci. O několik hodin později ale atlantská policie oznámila, že jeden ze strážníků dostal výpověď a druhý byl postaven mimo službu.

Brooks měl malou dceru, která v sobotu slavila narozeniny, uvedli jeho právní zástupci. Zemřel následkem střelného poranění v době, kdy se v USA již několik týdnů konají protesty proti policejní brutalitě a rasismu po zabití černocha George Floyda. Ten zemřel na konci května při zatýkání ve městě Minneapolis. Bělošský policista, který mu téměř devět minut klečel na krku, nyní čelí obvinění z vraždy.

Právníci zastřeleného muže uvedli, že policie neměla právo použít smrtící zbraň, i kdyby Brooks použil taser, který smrtící zbraní není. „Nemůžete někoho zastřelit, pokud na vás nemíří střelnou zbraní,“ uvedl právník Chris Stewart.

Místní prokurátor Paul Howard mladší uvedl, že bylo zahájeno „intenzivní, nezávislé vyšetřování incidentu“, zatímco se čeká na závěry GBI. Bottomsová uvedla, že Shieldsovou, která policii vedla od prosince 2016, dočasně nahradí její někdejší zástupce, Afroameričan Rodney Bryant.

Reklama

Doporučované