Hlavní obsah

Brusel má dárek pro kutily. Chce opravitelné výrobky

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská komise chce, aby výrobci své zboží navrhovali „opravovatelně“ a aby k němu prodávali náhradní díly. Má se tak snížit plýtvání a hromadění zbytečného odpadu.

Článek

Základní Murphyho zákon praví, že co se může pokazit, to se také pokazí. Jenže s opravami například pračky nebo jakéhokoliv jiného výrobku to už tak jednoduché není a kolikrát zákazník v opravně uslyší, ať si raději koupí nový kus. S tím by měl být konec. Evropská unie chce tento nešvar vymýtit.

Nová vize se má dotýkat především výrobců elektroniky a bílé techniky – od mobilních telefonů po pračky. „Většina z těchto zařízení končí v odpadu,“ řekl podle agentury Bloomberg komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius novinářům v Bruselu. „Dva ze tří evropských občanů jasně řekli, že chtějí, aby jim jejich zařízení sloužila déle. To znamená, že jim musíme poskytnout právo na opravu,“ dodává.

Brusel tím své zelené tažení zacílil novým směrem a podle Evropské komise to výrobcům přinese víc pozitiv než negativ. „Naše ekonomika je dnes stále převážně lineární a pouze 12 procent druhotných materiálů a zdrojů se vrací zpět,“ uvedl v prohlášení Frans Timmermans, místopředseda Evropské komise.

Plán zahrnuje posílení tzv. oběhové ekonomiky a má obsahovat přes desítku nových zákonů, které mají zajistit využívání vyřazených plastů a kovů. Opatření mají být předložena během následujících dvou let a mají se týkat dalších přísnějších pravidel pro průmyslové emise.

„Pokud chceme, aby spotřebitelé hráli svou roli, mělo by pro ně být snadné, pohodlné a cenově dostupné nakupovat udržitelným způsobem, což se zatím neděje,“ uvedla pro The Guardian Monique Goyensová, ředitelka Evropské organizace spotřebitelů.

Podle Sinkevičiuse však chce Komise jít právě tímto směrem. „Snažíme se dosáhnout trochu jiného vnímání ekonomického modelu než doposud,“ uvedl pro agenturu Bloomberg. Podle něj potřebuje Evropa hospodářskou revizi, ve které se budou výrobci zaměřovat na služby a ne na konkrétní zařízení. Podstatou by mělo být, že „výrobci neprodávají zařízení, ale službu. Neprodávají žárovku, ale světlo, neprodávají pračku, ale počet cyklů praní prádla“, vysvětluje.

Kritika a další otázky

„Vzhledem k tomu, že Evropská unie spotřebovává zdroje téměř třech planet, je absurdní, že podstatou návrhu není snižování veškeré spotřeby,“ uvedla pro list The Guardian Meadhbh Bolgerová z Friends of Earth Europe.

Podle webu The Verge visí ve vzduchu několik otazníků. Zatím se neví, jak bude návrh na papíře fungovat v praxi. Budou společnosti nuceny zákazníkům opravovat jejich vlastní zařízení, nebo jim bude umožněno přimět zákazníky, aby k nim přímo přišli? To je zatím záhadou.

Reklama

Doporučované