Hlavní obsah

Brusel plní Zemanovo přání. Šetřete na solárech, nařídil Česku

 

Reklama

Stát má kontrolovat, jestli nevyplácí na podpoře obnovitelných zdrojů příliš. Předběžné odhady mluví o úspoře až deseti miliard za rok.

Článek

Batoh plný kamení, který zbytečně zatěžuje státní finance. Tak označil prezident Miloš Zeman v projevu ve Sněmovně dotace vyplácené na podporu obnovitelných zdrojů. Prezident při projednávání státního rozpočtu na příští rok zároveň zkritizoval vládu, že se o omezení dotačního balíku ve výši 45 miliard korun nesnaží.

Podle zjištění Seznamu ale bude muset, a to na popud Evropské komise. Zemanem požadovanou úsporu, a to až ve výši deseti miliard za rok, tak zajistí nařízení z Bruselu.

„Vím, že tato nesmyslná bursíkovská politika byla založena někdy v roce 2005, ale to současnou vládu neomlouvá, že s tím nic nedělá například pomocí daňových nebo jiných opatření," řekl Zeman před poslanci.

„Zatímco tržní cena silové elektřiny je jedna koruna za kilowatthodinu a dotace na mé oblíbené malé vodní elektrárny jsou dvě koruny na kilowatthodinu, tak u solárních elektráren je to celých 15 korun! Zdůrazňuji, patnáctkrát více, než je tržní cena. Přitom cena solárních panelů, jak všichni víte, poklesla o dvě třetiny a zisk se tak provozovatelům bezpracně zdvojnásobil,“ vypočítal prezident.

Bonmot prezidenta Miloše Zemana.

Podle něj si tento batoh česká ekonomika ponese ještě dalších deset let s tím, že takto vynaložené peníze by se daly použít účelněji na zdravotnictví, školství či opravu památek.

Zemanovi neplánovaně nahrála jím dlouhodobě kritizovaná bruselská administrativa. Ta sice schválila takzvanou notifikaci české podpory obnovitelných zdrojů, ale přidala k tomu podmínky. Ty nyní podle zjištění Seznamu analyzují právníci ministerstev financí a průmyslu a obchodu. A také Energetický regulační úřad, který podporu vypisuje.

„Komise oznámila, že podporu ve výši 40 miliard povoluje. To důležité je ovšem v zatím neveřejném dokumentu. Tedy, že je třeba kontrolovat, zda není podpora nadměrná. A je tam také naznačeno, že je. Je to v podstatě nejen způsob, ale nařízení, jak ušetřit miliardy ročně,“ uvedl pro Seznam zdroj obeznámený s dokumentem od Evropské komise.

Předběžné odhady, s nimiž právníci státu pracují, jsou, že úspora by měla dosáhnout pěti až deseti miliard ročně.

Energetický regulační úřad dnes oznámil, že podporu pro obnovitelné zdroje po dlouhých průtazích vypíše. Šéfka úřadu Alena Vitásková si však ještě vzala týden na prozkoumání rozhodnutí Komise.

Podpora ve výši zhruba 40 miliard korun se týká slunečních, větrných, vodních a bioplynových elektráren postavených v letech 2006 až 2012. Komise prozatím neschválila podporu pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, což představuje dotace za zhruba tři miliardy korun.

Řada výrobců je na podpoře závislá. Její zastavení by znamenalo krach elektráren a potíže by měly i banky, které na zelené zdroje půjčily stovky miliard korun.

Energetický regulační úřad pod vedením Vitáskové s dotacemi otálel i vloni. Šéfka mocné instituce je odmítala výrobcům energií přiznat bez schválení Evropskou komisí. Patovou situaci se podařilo nakonec vyřešit trikem: Podporu pár dní před koncem roku podepsal místopředseda úřadu Jan Nehoda v době, kdy byla Vitásková na dovolené.

Stát se přitom obával, že pokud by Vitásková podporu vůbec nepodepsala, mohlo by Česko čelit sérii mezinárodních arbitráží v řádu desítek miliard korun.

Sedmi arbitrážím kvůli solárním elektrárnám, respektive speciální dani uvalené na jejich zisky, už Česko čelí.

Reklama

Doporučované