Hlavní obsah

Nejhorší věta o rozpočtu? Zdroje jsou! prohlásil Zeman ve Sněmovně

Prezident Miloš Zeman a jeho bonmot ke státnímu rozpočtu: Babiš má nakročeno k návrhu na Nobelovu cenu za ekonomii

 

Reklama

Prezident podpořil ministra financí při projednávání „zákona zákonů", tedy návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Článek

Prezident Miloš Zeman přišel do Sněmovny podpořit ministra financí Andreje Babiše a v projevu před poslanci pochválil plánovaný rozpočet na rok 2017. Právě dnes bude Poslanecká sněmovna tento nejdůležitější zákon roku schvalovat.

Zeman se na veřejnosti objevil poprvé od chvíle, kdy propukla aféra jeho protokoláře Jindřicha Forejta, ale podle očekávání svůj projev věnoval výhradně státním financím.

„Výdaje na investice mají být vždy vyšší než spotřeba domácností, a spotřeba domácností má být vždy vyšší než výdaje vlády," řekl Zeman.

Prezident zpochybnil „fascinaci" hrubým domácím produktem. „Když sníte dva hamburgery místo jednoho, vzroste hrubý domácí produkt, ale nikoliv produktivita. Takto vzroste jen obezita," prohlásil prezident.

Celkově jak návrh příštího rozpočtu, tak aktuální stav státních financí pochválil. „Návrh rozpočtu, jakkoliv je celkově pozitivní, ignoruje dva zdroje, které jsou objemově vysoké," uvedl Zeman před poslanci. Jde podle něj o nadměrnou podporu obnovitelných zdrojů a příliš štědré sociální dávky, na něž dosáhnou i ti, kteří nechtějí pracovat. Obojí Zeman ohodnotil na více než 40 miliard korun, které se podle něj proplýtvají.

Kromě návrhu z pera Ministerstva financí pak ocenil také pokladní plnění. Tedy aktuální hospodaření státu, které směřuje k přebytku. Ostatně projev zakončil bonmotem, který se týkal právě přebytkového hospodaření. „Před čtyřmi lety jsem neprozřetelně řekl, že pokud ministr financí při plnění programového prohlášení této vlády, které je plné plánovaných výdajů, dosáhne vyrovnaného hospodaření, navrhnu jej na Nobelovu cenu za ekonomii. Je teprve prosinec, tak počkáme do ledna, zda se těch 55 miliard přebytku nerozplyne, ale začínám shánět adresu Nobelova výboru," podotkl Zeman.

Bonmotů si ostatně neodpustil v rámci svého projevu více. Vydal se do historie a zkritizoval v zásadě všechny vlády, které následovaly po kabinetu, jenž na přelomu milénia vedl on sám. „My jsme díky opoziční smlouvě, která omezovala bezbřehé utrácení, měli v roce 2002 schodek 45 miliard, z nichž 30 miliard byly tak zvané transformační náklady z konsolidační banky. Pak ale přišla nová vláda s nejhloupější větou v politické ekonomii. A to je věta: Zdroje jsou!" rýpl si do svého nástupce v čele ČSSD Vladimíra Špidly.

„A vláda zvyšovala výdaje i v období, kdy byl růst ekonomiky nad pěti procenty. Pak přišla další velká chyba. A to když v rámci celosvětové ekonomické krize přišly restrikce namísto investic. A zatímco okolní země díky investicím krizi rychle překonaly, byla naše ekonomika stále v útlumu," uvedl prezident.

Návrh státního rozpočtu poslancům předkládá vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) a počítá v něm se schodkem 60 miliard korun. Podle Babiše je podstatné, že se od začátku funkčního období vlády daří deficit postupně snižovat, stejně jako státní dluh. Odmítl také výtky opozice, že je v rozpočtu málo investic.

Babiš odmítl, že by očekávané příjmy rozpočtu na příští rok byly podhodnocené, když se očekává ekonomický růst a letos by mělo hospodaření státu skončit jako vyrovnané nebo přebytkové.

Reklama

Související témata:

Doporučované