Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje Českou poštu. Kvůli podezření ze zneužití státních peněz

Ministr vnitra Jan Hamáček letos navrhl zvýšit státní příspěvek České poště o trojnásobek.

Reklama

Státní podnik měl na prémiové služby využívat peníze, které od státu dostával pouze na pokrytí základní nabídky.

Článek

Evropská komise zahájila šetření České pošty pro podezření z křížového financování komerčních služeb. Peníze, které od státu dostává na základní služby, totiž měla podle podnětu mířeného na Evropskou komisi (EK) nezákonně využívat i na další nabídku služeb – tím údajně křivila trh a znevýhodňovala své konkurenty.

Podle dokumentu, který má redakce k dispozici, zahájila EK šetření 19. listopadu.

Pokud uzná, že Česká pošta hospodařila v rozporu s procesními pravidly, může „přijmout rozhodnutí požadující, aby členský stát pozastavil veškerou protiprávní podporu do doby, než EK rozhodne o slučitelnosti podpory s vnitřním trhem“.

„Křížového financování si nejsme vědomi a o tomto konkrétním řízení nemáme informace,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Dodal, že pošta je připravena spolupracovat na tom, aby se „toto nedorozumění vyjasnilo“.

Podezření se týká poskytování služeb, které Česká pošta má pro své klienty nad rámec základního balíčku. To se týká třeba nabídek Balíkovny. Ty se totiž považují za prémiové: nevztahuje se na ně státní poštovní licence, na základě které musí Česká pošta bez ohledu na trh poskytovat některé „univerzální“ služby – za stejných podmínek všem uživatelům, za dostupnou cenu a ve stanovené kvalitě.

A nemá se tak na ně vztahovat ani roční státní podpora ve výši půl miliardy korun ročně.

Pošta je ve ztrátě, ale služby nabízí pod cenou

Podezření vzbudila zejména cenová nabídka tzv. komerčních služeb. Ačkoliv totiž Česká pošta hospodaří ztrátově – v letošním roce by to měly být stovky milionů korun – velkou část balíků vozí výrazně pod cenou nabízenou soukromými dopravci.

Jak velký je to rozdíl, ilustruje běžná nabídka doručení malého balíku do 50 centimetrů na poštu. Zatímco běžný občan v rámci služby Balík Na poštu zaplatí 119 korun, e-shopy mají podle informací Seznam Zpráv možnost využít prémiovější službu Balík Do balíkovny.

Za tu zaplatí maximálně 55 korun včetně daně. Což je podle soukromých doručovatelů cena, za kterou zboží v trhovém prostředí bez státních prostředků nelze doručit.

„Celkem často se setkáváme s tím, že e-shopy po nás chtějí, abychom jim naše služby prodávali za ceny, za které nakupují službu Balík Do balíkovny od České pošty,“ vysvětlila Simona Kijonková, zakladatelka soukromé firmy Zásilkovna.

„Přestože chceme e-shopům vycházet vstříc a zakládáme si na maximálně efektivním způsobu doručování zásilek, tyto ceny nejsme schopni v mnoha případech dorovnat, aniž by nám z toho nevznikla ztráta.“

Příspěvek vzroste na 1,5 miliardy za rok

Státní příspěvek, který až dosud činil půl miliardy korun každý rok, přitom může být využíván výlučně na krytí ztrát, které vznikají z provozování základních služeb.

Právě kvůli nim je Česká pošta například nucena provozovat po republice 3 200 poboček nebo doručovat na všechna místa všech pět pracovních dnů v týdnu.

V roce 2018 vykázala firma účetní ztrátu 275 milionů korun. Reálná provozní ztráta pak loni přesáhla miliardu. Podniku klesají příjmy z prodeje majetku i z listovních zásilek.

Kvůli tomu Česká pošta prosazovala, aby se kompenzace za její služby navýšily z 500 milionů na 1,5 miliardy za rok. To v létě na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) schválila Sněmovna i Senát.

„Je to podmíněno souhlasem Evropské komise. Předpokládám, že k tomu dojde a pošta tyto peníze příští rok obdrží,“ řekl k výplatě premiér Andrej Babiš. Evropská komise příspěvek posvětila letos na podzim.

Podle soukromých konkurentů ale ztráty podniku neodpovídají nabídkám služeb pod tržní cenou.

„Na možnost křížového financování jsme upozorňovali už před samotným schválením navýšeného limitu kompenzace čistých nákladů. Nikdo tomu však nevěnoval větší pozornost,“ dodala Kijonková.

Reklama

Doporučované