Hlavní obsah

Velká karetní revoluce. Brzy budeme platit jednoduše otiskem prstu

Rozhovor s mužem, který předpovídá budoucnost platebních karet.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Od září čeká české zákazníky zjednodušení placení kartou na internetu, které je vynucené nařízením Evropské unie. Jak ale v rozhovoru pro Televizi Seznam říká viceprezident karetní společnosti Visa Mark Nelsen, brzy nejspíš přijde další krok a v obchodech nebudeme potřebovat ani peněženku, ani kartu nebo mobil.

Článek

Stačit k platbě na obchodním terminálu bude brzy prostý otisk prstu. Nebo jiný tzv. biometrický údaj, například snímek obličeje. „Technologie už tu je a vidíme, že někteří partneři už s ní experimentují,“ říká v rozhovoru pro Seznam.cz viceprezident americké karetní společnosti Visa Mark Nelsen.

Podle něj se budeme s technologií v praxi setkávat častěji hlavně u akcí, jako jsou sportovní zápasy, koncerty nebo festivaly. Před samotným příchodem na stadion či do areálu si uživatel v mobilu povolí možnost placení otiskem prstu a potom během akce bude platit už jen tímto způsobem.

Tato technologie by tak mohla už brzy nahradit momentálně pořadateli preferované cashless festivaly, kde návštěvníci nosí nějaký wearables přístroj (typicky náramek), kterým v areálu platí za pivo a další nákupy. Fanoušci ale tento způsob často kritizují například proto, že jejich používání bývá zpoplatněno a zároveň se na ně peníze komplikovaně nahrávají nebo se případně nedá zbytek vybrat zpět.

Nyní podle Nelsena záleží hlavně na dvou faktorech. „Zákazníci musí chtít platit tímto způsobem. Pokud to tak bude, tak my jako Visa jsme tu od toho, abychom to umožnili. A abychom zajistili rovnováhu mezi pohodlností a zabezpečením platby,“ říká s tím, že druhou aktuální bariérou jsou náklady pro obchodníky s pořízením nové infrastruktury, která takovýto druh verifikace platby umožní. Tedy terminálů se čtečkou otisku prstu či jinou biometrickou aplikací.

„Za to, aby se vybavili novými terminály, platí zpravidla obchodníci. Proto si myslíme, že do toho budou chtít mezi prvními investovat třeba pořadatelé sportovních akcí, kde záleží na tom, aby mohlo pohodlně probíhat velké množství plateb v krátkém čase,“ dodává viceprezident Visa pro autentizační produkty.

Vraťme se ale k nejbližší budoucnosti: Na podzim začíná platit další část nařízení PSD2. Tentokrát vynucuje při platbách kartou na internetu opravdové dvoufaktorové ověření zákazníka. I když to zní jako další komplikace či administrativa navíc, v praxi to bude mít opačný účinek.

Skončí totiž současný způsob ověřování. Tedy přepisování kódu zaslaného SMS zprávou do počítače nebo mobilu. To nebylo příliš uživatelské přívětivé a zákazníky to často vedlo k předčasnému ukončení nákupu.

Nově se bude identita ověřovat jinak. Pro majitele chytrých telefonů tím, že místo SMS dostanou notifikaci, po jejímž rozkliknutí jednoduše potvrdí svou totožnost buď otiskem prstu, nebo skenem obličeje. Tak jak to už dnes dělají v internetovém bankovnictví. Kdo chytrý telefon nemá, bude to řešit pravděpodobně prostřednictvím zadání vlastního hesla nebo jiným alternativním způsobem.

Reklama

Související témata:
Otisk prstu

Doporučované