Hlavní obsah

Bude z bitcoinu raketa? V USA spouští první bitcoinový fond

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se během posledních dní veze na vlně optimismu. Americká Komise pro cenné papíry totiž schválila první americký veřejně obchodovaný fond, který je navázaný na tuto kryptoměnu.

Článek

Cena bitcoinu se aktuálně nachází těsně pod svým historickým maximem, které může brzo překonat.

V úterý začal fungovat vůbec první americký veřejně obchodovaný fond (ETF) navázaný na bitcoin. Fond s názvem ProShares Bitcoin Strategy umožní klientům investovat do bitcoinu, aniž by se museli učit pracovat s bitcoinovou peněženkou nebo si zakládat účet u kryptoměnového brokera.

Podle předsedy americké Komise pro cenné papíry (SEC) Garyho Genslera však tento fond nebude dosahovat toto, co si přejí někteří skalní fanoušci kryptoměn, a to fond, který drží kryptoměny přímo.

ProShares Bitcoin Strategy totiž nebude žádné virtuální mince držet, ale bude investovat do termínových kontraktů (tzv. futures) na cenu bitcoinu na chicagské burze Chicago Mercantile Exchange (CME).

Michael Sapir, generální ředitel ProShares, říká, že kótovat skutečnou cenu bitcoinu není snadné. Neexistuje podle něj jediná spolehlivá tržní reference a ceny se mohou lišit mezi jednotlivými kryptoměnovými burzami až o pět procent. Gensler ze SEC současně dodává, že produkty založené na futures kontraktech budou investorům poskytovat silnější ochranu díky přísným zákonům.

Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift tvrdí, že zmíněný ETF je nástrojem spíše pro institucionální investory, pro které může být v USA problematické umístit kryptoměny přímo do svých aktiv.

Drobní investoři mají dávno jiné možnosti.
Jakub Jedlinský, Altlift

„Drobní investoři mají dávno jiné možnosti, jak se exponovat vůči bitcoinu,“ uvedl pro redakci SZ Byznys Jedlinský, který zároveň o kryptoaktivech vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Praze.

„Rok 2021 si díky tomuto milníku budeme pamatovat,“ řekl pro list The New York Times generální ředitel společnosti ProShares Michael Sapir. Podle něj je zmíněný fond ETF pro investory, které kryptoměny lákají, ale nechtějí do nich investovat pomocí neregulovaných kryptoměnových burz.

„Uvítají tak pohodlný přístup a snadné investování do bitcoinu konvenčním způsobem,“ dodal Sapir. Téměř deset let žádají nejen kryptoměnové společnosti o povolení ke spuštění bitcoinového ETF v USA, ale jejich žádosti SEC dosud zamítala. Mnoho z nich zároveň zůstává nevyřízených.

„USA jsou přeregulované. Kulantně řečeno, chrání drobné investory víc než většina světa. Proto mají také vlastní verze burz s omezenou funkcionalitou. Vnímám to jako hlavní důvod, proč se těžiště ekonomiky kryptoaktiv přesouvá do Evropy,“ odpovídá Jedlinský na otázku, proč schválení prvního bitcoinového fondu ETF v USA trvalo téměř deset let.

Přelomová věc je to podle něj hlavně proto, že se o americkém ETF mluví už velmi dlouho.

„Je to trochu fetiš, záchranné lano, ke kterému se investoři upínají v dobách medvědího (klesajícího) trhu. Nyní jsme prakticky na historických maximech, takže spuštění několika ETF je pěkná věc na podporu ‚býčí‘ nálady (tj. takové, která povede k růstu trhů, pozn. red.), ale zase jako tolik zásadní záležitost to nevnímám,“ uvedl.

Jedlinský dále říká, že ve zbytku světa už ETF existují a i v USA nejméně od minulého roku fungují jiné možnosti, jak mohou instituce nepřímo investovat do bitcoinu. „Navíc je třeba si uvědomit, že tito investoři mohou kryptoměny nejen nakupovat, ale i ‚shortovat‘ (spekulovat na pokles ceny). To se stalo, když se před lety začaly bitcoinové futures obchodovat na chicagské burze CME,“ dodává.

Podle Douglase Yonese z newyorské burzy NYSE je spuštění tohoto fondu ETF vzrušujícím krokem, nikoli však posledním. Předpokládá, že řada kryptoměnových ETF dostane zelenou. Yones zároveň říká, že díky spuštění tohoto fondu upevňuje sektor kryptoměn svoji legitimitu. Někteří kritici však zůstávají vůči kryptoměnám i nadále ostražití, stejně jako některé regulační orgány. Na druhou stranu, „šílenství“ kolem kryptoměn, které můžeme v letošním roce zaznamenat, zatím nevykazuje známky nějakého útlumu.

Kryptoměnové ETF produkty jsou povoleny již v několika zemích, jako například v Kanadě, Brazílii, Dubaji, Německu či Švýcarsku. Spojené státy i kvůli přísnější regulaci přicházejí se zpožděním.

Reklama

Doporučované