Hlavní obsah

Bitcoin za 100 000 dolarů. Dočkáme se ještě letos?

Ilustrační foto.

Reklama

Posílí bitcoin do konce letošního roku k magické hranici 100 000 dolarů? Někteří spekulanti na tento růst po zářijové korekci sází, bude ovšem záležet na více faktorech.

Článek

Cena nejznámější digitální měny bitcoin v pondělí posílila nad úroveň 57 000 dolarů a zdá se, že ve svém růstu by mohla pokračovat i nadále. Alespoň na tento scénář sází podle agentury Bloomberg spekulanti. Někteří z nich dokonce tipují růst k hranici 100 000 dolarů do konce letošního roku.

Přibližně před polovinou září se cena bitcoinu propadla pod psychologickou hranici 50 000 dolarů, tedy v době, kdy Salvador, jako první země, začal bitcoin přijímat jako oficiální platidlo. Cena následně klesla až k 40 000 dolarům a k jejímu propadu přispěla rovněž čínská centrální banka, která označila veškeré kryptoměnové transakce za nezákonné.

Centrální banka Číny kritizovala negativní vlivy kryptoměn na finanční systém a jejich využívání při praní špinavých peněz a jiné kriminalitě. Peking zároveň již před pár měsíci oznámil, že v rámci boje proti kryptoměnám zasáhne také proti jejich těžbě.

Když jsem učil v roce 2017 o kryptoměnách na univerzitě v čínském Jinanu, byli již v té době místní studenti přesvědčeni, že bitcoin je v zemi nelegální.
Jakub Jedlinský, Altlift

„V Číně se z toho už stává takový evergreen. Když jsem učil v roce 2017 o kryptoměnách na univerzitě v čínském Jinanu, byli již v té době místní studenti přesvědčeni, že bitcoin je v zemi nelegální,“ uvedl Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift. Regulace čínské centrální banky by tak podle něj nemusely mít dlouhodobě negativní dopad na cenu bitcoinu.

Nicméně, i z dalšího propadu, alespoň protentokrát, se cena této populární kryptoměny dokázala otřepat a od začátku tohoto měsíce zahájila útok na vyšší hodnoty. Na svá historická maxima aktuálně ztrácí přibližně 11 procent.

Ani protentokrát se tedy nezdá, že by bitcoin byl „mrtvou“ kryptoměnou, jak mu část investorů a veřejnosti v poslední dekádě předpovídá.

„Září je statisticky pro bitcoin a další altcoiny horším obdobím, kdy dochází ke korekci. Špatný sentiment byl podpořen nepříliš příznivým vývojem globální ekonomiky, který významně ovlivnilo dění v Číně,“ uvedl Jedlinský, který zároveň o kryptoměnách přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Co stojí za současným růstem?

Podle agentury Reuters došlo k velkému přílivu hotovosti již několikátý týden po sobě do fondů a investičních produktů, které obchodování s kryptoměnami nabízí. Za opětovným růstem bitcoinu stojí také větší důvěra investorů, kteří těží z určité podpory některých regulátorů. Určitou míru optimismu mohli nabrat investoři i poté, co vyšlo najevo, že některé bitcoiny vlastní také známý investor George Soros.

Dalším faktorem, který může přispívat k současnému růstu bitcoinu, je očekávání investorů, že ve Spojených státech by mohlo dojít ke schválení prvního burzovně obchodovaného fondu (tzv. ETF) vázaného právě na bitcoin. Pokud bychom se dočkali tohoto scénáře, mohl by bitcoin z této situace do budoucna těžit.

100 000 dolarů do konce roku?

Cena bitcoinu od začátku letošního roku posílila téměř o 100 % a podle některých spekulantů by se jeho cena do konce letošního roku mohla podívat k magické hranici 100 000 dolarů. Zřejmě největší otázkou bude, zda investory znovu nevyplaší zásah nějakého regulačního úřadu nebo jiných institucí, jejichž zásahy a komentáře mohou mít na cenu bitcoinu negativní vliv, alespoň krátkodobě. Zdá se, že bitcoin se pokaždé z podobných situací dokázal otřepat a po určité přestávce pokračovat v dlouhodobém rostoucím trendu.

Důvody k optimismu stále jsou.
Jakub Jedlinský, Altlift

Podle Jakuba Jedlinského z Altliftu je možné, že do konce letošního roku bitcoin posílí ke zmíněné úrovni 100 000 dolarů, bude ale záležet na více faktorech, například zda americký Fed bude utahovat monetární politiku nebo na makroekonomické situaci ve světě. „Důvody k optimismu stále jsou, je ale potřeba nenechat se ovlivnit globálním strachem, a naopak se dívat na situaci s nadhledem,“ dodal na závěr Jedlinský.

Reklama

Související témata:

Doporučované