Hlavní obsah

Budeme pěstovat na našich zahradách palmy? Sucho mění Česko

Česká zahrada za pár let? Levandule, palmy a další jižní vegetace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mít zelený trávník celé léto je už minulostí. Zahrady v Česku se začínají měnit. Ještě donedávna běžné rostliny a stromy usychají. Postupně je nahrazují rostliny z jihu. A skutečně i ve středních Čechách můžete vidět na zahradách palmy.

Článek

Ani zahradníci ještě před pěti lety nevěřili, že například italské cypřišky a bobkovišně se v našich podmínkách udrží a nezmrznou. Teď je taková situace, že tyto typy rostlin u nás báječně prosperují.

„Chodím na zahrady, kde naše túje, borovičky nebo i smrčky naopak totálně usychají, protože to sucho už se nasčítalo. A byť ta rostlina je stará a řekli bychom, že vydržela na zahradě vše, tak teď to už spousty rostlin nezvládají a postupně odcházejí,“ vysvětluje zahradní architektka Dana Makrlíková.

Na českých zahradách se tak už objevují i palmy. „Znám pěstitele u Kladna, kteří běžně pěstují palmy Trachycarpusy, které jsou nenáročné a bez problémů vydrží,“ říká Dana Makrlíková.

Na co už musíme myslet a bez čeho se zahrady v budoucnu neobejdou, je zadržování vody. Zavlažovací systém už prý potřebujeme dokonce i na trvalky. A zeleného trávníku se jinak ani nedočkáme. A ani tady není jistota. Při nedostatku vody se v mnoha případech zalévání z řadového vodovodu zakazuje. Musíme se smířit s tím, že trávník dokonalý nebude.

„Pokud máte malé plochy trávníků okolo řadových domů nebo předzahrádky, tak bych ho doporučila zrušit úplně a místo toho udělat různé druhy teras, nakombinovat a snažit se zahradu udělat jinak s hezkými trvalkami, travami, které to sucho vydrží,“ radí zahradní architektka.

Jak si na našich zahradách poradit se suchem, se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované