Hlavní obsah

Jaderné závislosti na Rusku se nebojím. V porovnání s plynem je riziko zanedbatelné, tvrdí Mládek

Duel: Má Česko dostavět další bloky v jaderných elektrárnách? Exministr Jan Mládek vs. analytik Michal Šnobr.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tlak na dostavbu dalších jaderných bloků je v Česku obrovský, shodují se v Duelu bývalý ministr průmyslu Jan Mládek a energetický analytik Michal Šnobr. Rozhodnutí o výstavbě nových jaderných bloků se ale prozatím odkládá. Ministryně průmyslu Marta Nováková minulý týden oznámila, že nechce jednat pod tlakem.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že Česko bude aktualizovat svou energetickou koncepci v souvislosti se změnami ve světě včetně Evropy. Při sněmovních interpelacích mluvil o případném prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany o deset let.

Anketa

Mělo by Česko postavit další bloky v jaderných elektrárnách?
Ano
66,5 %
Ne
33,5 %
Celkem hlasovalo 10773 čtenářů.

„Odklad rozhodnutí o případné dostavbě Dukovan je racionální,“ říká v Duelu analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. „Máme zajištěný energetický mix a výrobu energie na minimálně dvacet let. Čas nás netlačí,“ dodává.

Podle bývalého ministra průmyslu je správné, že vláda chce prodloužit životnost dukovanské elektrárny. „Není to ale důvod odkládat jednání o výstavbě nových bloků v Dukovanech,“ oponuje Jan Mládek.

Česká republika podle něj nemůže počítat s tím, že případný ústup od jádra nahradí obnovitelnými zdroji.

„Vítr u nás příliš nefouká, slunce tady moc nesvítí, tepelné elektrárny máme zavřít, u jaderných elektráren nemáme prodlužovat životnost, takže nám zbývají plynové elektrárny. Pokud nepostavíme jaderné bloky, můžeme poměrně rychle postavit plynové elektrárny. Pokud by se to stalo, tak řeči o tom, jak budeme v jaderné energetice závislí na Rusku, nebudou nic v porovnání s tím, jak bychom byli závislí na ruském plynu,“ říká Mládek.

Foto: Seznam Zprávy

Kdo chce dostavět JE Dukovany.

Podle Šnobra není jasné, jestli si Česko vůbec může dovolit obří investice do dostavby jaderných elektráren.

„Je otázka, jestli se vůbec najde zájemce, který je v Česku schopný postavit jaderný blok za rozumné peníze a v rozumném čase. Jak se ukazuje v zahraničí, stavba jaderné elektrárny stojí až pětinásobně víc, než kolik stálo dokončení jaderné elektrárny Temelín. Doba stavby se výrazně protahuje,“ varuje Šnobr, který je také minoritním akcionářem polostátního energetického gigantu ČEZ.

Riziková investice

Premiér Andrej Babiš už minulý týden prohlásil, že rozhodnutí o případné dostavbě jaderných bloků je hlavně na ČEZu. „Rozhodnout od boku a jít do nějaké avantury za stovky miliard bez nějaké garance, že to někdo postaví, je hlavně rozhodnutí ČEZu, tam jsou minoritní akcionáři, kteří do toho mluví,” řekl premiér.

„Diskutujeme hlavně o tom, kdo v Evropě postavil nějakou jadernou elektrárnu, která funguje,” uvedl Babiš na dotaz poslance ODS Vojtěcha Munzara (ODS). Munzar označil za hazard s energetickou bezpečností a soběstačností úvahy o odložení rozhodnutí o výstavbě nových jaderných bloků.

„My jsme si řekli s ČEZem, že se budeme snažit dospět k nějakému závěru do Vánoc,“ podotkl Babiš.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) na pozdější Munzarovu interpelaci uvedla, že ona i vláda státní energetickou koncepci respektují. „V rámci energetického mixu určitě zvažujeme variantu prodloužení životnosti prvního bloku v jaderné elektrárně v Dukovanech,“ řekla.

Jde podle ní o variantu pro pokrytí rizik. „Tyto projekty, jak tedy projekt, který analyzuje prodloužení životnosti jaderného bloku v Dukovanech, stejně tak jako dostavbu jaderných bloků, tak abychom měli pokryty své potřeby, tak oba dva ty projekty jdou souběžně,“ poznamenala.

Babiš řekl, že je nutné se podívat na to, proč stojí plynová elektrárna Počerady, Česko má podle něho rezervy i ve využití větrné energie. Plánů je několik, není to naše vláda, která rozhoduje, uvedl. Česko se může podle něho vrátit i k solární energii. „Kdyby si to lidé dali na domky, tak to je jedna možnost, ale tentokrát transparentně,“ poznamenal.

Foto: Seznam Zprávy

Obavy z používání jaderné energie v ČR (průzkum CVVM, květen 2018).

Nováková nevidí jako katastrofální, zda se o investorském modelu dostavby jaderných bloků v roce 2037 rozhodne letošního 31. prosince, nebo 31. března příštího roku. „To podstatné, co vidím, je, že tedy skutečně o tomto vláda jedná a rozhodovat bude,“ dodala ve Sněmovně.

Reklama

Doporučované