Hlavní obsah

Budova v Teheránu se zřítila i se zasahujícími hasiči, víc než 20 jich zemřelo

Výšková budova v íránské metropoli Teheránu se následkem masivního požáru zřítila.Video: Josef Mačí

 

Reklama

V sedmnáctipatrové budově fungovalo několik textilních firem, které nedodržovaly bezpečnostní předpisy a způsobily požár.

Článek

Při požáru, s nímž bojovali od rána hasiči v Teheránu, se zřítila výšková budova s nákupním střediskem. Starosta města řekl, že při pádu budovy zahynulo přes 20 hasičů, podle státní televize se ale počet obětí ještě může zvýšit. Uvnitř mělo být 50 až 100 lidí.

V blízkosti místa tragédie se nacházejí velvyslanectví Británie a Turecka, která byla včas evakuována. Po přeživších pátrali vojáci se psy i záchranáři.

„O život přišlo více než 20 členů hasičských jednotek, kteří se snažili pomoci jiným," citovala státní televize starostu Teheránu, který hasiče označil za mučedníky. Íránský prezident Hasan Rúhání vyzval k okamžitému vyšetření příčin neštěstí a k odškodnění obětí.

Sedmnáctipatrová budova se zřítila poté, co se požár rozšířil z devátého podlaží do horních pater. Mluvčí hasičů řekl, že ve stavbě bylo mnoho textilních dílen a jejich majitelé byli v minulosti několikrát upozorněni na bezpečnostní problémy a požádáni, aby se z budovy vystěhovali.

„Dokonce i ve schodišťové šachtě se skladovalo spoustu oblečení, což je proti bezpečnostním normám. Správci budovy nevěnovali pozornost varováním,” uvedl mluvčí hasičů Džalal Malekias.

Video dokumentující pád budovy:

Reklama

Související témata:

Doporučované