Hlavní obsah

Buffett se odhodlal, vyjednal obchod za 10 miliard dolarů

Foto: freeimage4life/Flickr

Warren Buffett v srpnu oslaví již 90 narozeniny.

Reklama

Warren Buffett, prorok z Omahy, se po dlouhé době rozhodl k velkému nákupu za téměř 10 miliard dolarů. Vyhlídl si energetickou společnost Dominion.

Článek

Warren Buffett, nejznámější investor na světě, konečně znovu nakupuje. Konglomerát Berkshire Hathaway, který Buffett vlastní ze 33 procent, zaplatil za energetickou společnost Dominion Energy čtyři miliardy dolarů. S převzetím dluhu, který je téměř šest miliard dolarů, se cena dohody vyšplhá až k 10 miliardám.

Jedná se o první velký nákup akcií ze strany Buffettova impéria od počátku koronavirové krize. A to i přes obrovský březnový propad cen akcií ze strachu z pandemie, který se zdál jako ideální prostředí k uskutečnění velkého nákupu. Přeci jen jedna z nejznámějších pouček Warrena Buffetta spočívá v nákupu, když všichni ostatní prodávají své podíly.

Dlouhé čekání

V květnu na každoročním setkání akcionářů Berkshire Hathaway Buffett prozradil, že v současnosti sedí společnost na 137 miliardách dolarů v hotovosti, což je i za normálních okolností zcela pohádkové jmění. Ve finanční krizi se ale hotovost stává téměř svatým grálem. Na setkání také prorok z Omahy tvrdil, že na trhu zatím nevidí žádné výhodné obchody.

„Nic jsme nedělali, protože nevidíme nic tak atraktivního,“ vysvětloval Buffett svým akcionářům. Oproti krizi z roku 2008 se podle něj společnosti dostanou rychleji k penězům díky akcím amerického Federálního rezervního systému. „Pokud uvidíme něco, co se nám doopravdy líbí, koupíme to. A na to jednou přijde,“ pokračoval Buffett.

Pomalý Buffett

A v neděli se Warrenovi Buffettovi líbilo, co viděl. Dominion je energetickou společností, která se zaměřuje na produkci elektřiny z větrných turbín, solárních panelů, ale i zemního plynu. Dodává energii více než sedmi milionům klientů, kteří jsou rozprostřeni ve státech: Virginie, Ohio, Utah, Severní a Jižní Karolína. Nicméně někteří investiční analytici tvrdí, že Warren Buffett promeškal v březnu jednu z nejlepších příležitostí k nákupu a že se stal příliš rozvážným až pomalým.

Na druhou stranu jiní tuto akvizici vnímají z jiné perspektivy. „V současnosti je ochoten investovat v poměrně značné výši,“ řekl pro Bloomberg David Kass, profesor ekonomie na Marylandské univerzitě. „Je velmi pozitivní, že vysílá signál, že jsou připraveni na to skočit a že jsou připraveni investovat,“ pokračoval Kass.

Ve stejnou chvíli jako byla oznámena dohoda o prodeji, Dominion zrušil osmimiliardový projekt Atlantic Coast Pipeline se společností Duke Energy. Plán na výstavbu plynovodu se potýkal s dlouhodobými problémy. Přísná regulační pravidla a časté odklady neustále zvyšovaly cenu výstavby a společnosti začaly pochybovat, že je plynovod vůbec ekonomicky proveditelný.

Plynové impérium

„Jsme velmi hrdí na to, že do našeho již tak silného energetického podnikání přidáváme tak dobrá aktiva na zemní plyn,“ uvedl Buffett ve svém prohlášení o provedení obchodu. Berkshire se totiž velmi zvýší podíl na americkém trhu se zemním plynem. Berkshire Hathaway Energy, dceřiná společnost Berkshire Hathaway zabývající se energetikou, bude přepravovat 18 procent veškerého mezistátního transportu zemního plynu ve Spojených státech, oproti současným 8 procentům. Nicméně dohoda ještě podléhá regulačnímu schválení, ale očekává se, že bude uzavřena ve čtvrtém kvartálu tohoto roku.

Podle dohody Berkshire Hathaway Energy, z níž Berkshire ovládá 91,1 procenta, získá 100procentní podíl v Dominion Energy Transmission, Questar Pipeline a Carolina Gas Transmission, poloviční podíl v Iroquois Gas Transmission System a čtvrtinový v Cove Point LNG.

Energetická pobočka stála v roce 2019 za 12 procenty provozního zisku celé Berkshire Hathaway, ten dosáhl téměř 24 miliard dolarů. Vede ji Greg Abel, který je v současnosti také místopředseda Berkshire Hathaway a v budoucnu by mohl nahradit Warrena Buffetta ve vedení společnosti.

Reklama

Doporučované