Hlavní obsah

Bez výplaty aspiruje na největšího boháče planety. To je Elon Musk

Foto: Flickr.com/Daniel Oberhaus (2018)

Vizionář a podnikatel Elon Musk

Reklama

Šéf společnosti Tesla Elon Musk si brzy přijde na velké peníze – možná. Akciový bonus získá prostřednictvím individuálního kompenzačního plánu, který vznikl v lednu 2018. Tedy za předpokladu, že se elektromobilové společnosti podaří splnit předem stanovené cíle.

Článek

V roce 2018 akcionáři firmy Tesla schválili Muskův akciový balíček. Odměnu dostane, když bude společnost plnit podmínky, kterých plán obsahuje celkem 12. Firma například musí dosáhnout tržní kapitalizace 100 miliard dolarů. Při splnění každé z podmínek získá Elon Musk nárok na téměř 1,7 milionu akcií. Každá další etapa předpokládá zvýšení tržní hodnoty o dalších 50 miliard dolarů.

Ve chvíli, kdy společnost docílí všech předem stanovených fází, by se tržní hodnota Tesly měla vyšplhat až na 650 miliard dolarů (13,4 bilionu Kč).

Aby Musk ovšem získal nárok na odměnu v akciích, musí Tesla – kromě nárůstu tržní hodnoty – splnit rovněž cíle spojené s tržbami a ziskem podniku. Nová smlouva také požaduje, aby zůstal ve funkci generálního ředitele automobilky Tesla nebo působil jako výkonný předseda správní rady a produktový ředitel.

Americké automobilce se daří

Tesla zaznamenala v posledních několika měsících rekordní růst. Hodnota jejich akcií na začátku týdne překonala hranici 500 dolarů, tržní hodnota společnosti je aktuálně téměř 100 miliard dolarů.

Raketový růst odstartovala analytická společnost Oppenheimer, která zvýšila cílovou hodnotu akcií elektromobilky z 385 na 612 dolarů. 500 dolarová hranice navíc nebyla konečná a cena akcií nadále roste.

Tesla se tak stala nejhodnotnější americkou automobilkou. Její tržní hodnota je vyšší než cena dvou konkurenčních automobilek, General Motors a Fordu, dohromady.

Tesla Muskovu blížící se astronomickou výplatu zatím nekomentovala. Rada společnosti se však ke kompenzačnímu plánu vyjádřila už v roce 2018: „Naše cíle se mohou pro některé zdát ambiciózní a pro jiné nemožné, a to byl záměr. Chtěli jsme stanovit náročné a těžko dosažitelné mety. Proto jsme také stanovili ocenění odpovídající vynaloženému úsilí.“

Pokud se výsledků nepodaří dosáhnout, šéf společnosti nedostane zaplaceno ani cent. Podle zveřejněných informací Musk také odmítl svůj základní plat ve výši 56 tisíc dolarů. Když navíc společnost pokoří stomiliardovou hranici tržního kapitálu, k čemuž se rychle blíží, Musk slíbené peníze uvidí až rok poté, co Tesla cíle dosáhne.

Reklama

Doporučované