Hlavní obsah

Byl koronavirus falešný poplach? Snadno se podřídíme autoritám, říká Holub

Koronavirus. Falešný poplach? Novinář Petr Holub o své nové knize.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

„Nejvíc mě vyděsilo to, že se zevnitř zavřely státní hranice. Češi nesměli opustit Českou republiku. To byl návrat do diktatury. Návrat před rok 1989,“ popisuje svou zkušenost z nouzového stavu analytik Seznam Zpráv Petr Holub.

Článek

Nad otázkou, proč mohly země kvůli covidu-19 nařídit svým občanům, aby se zavřeli doma, a proč se Češi tak snadno vzdali svých ústavních práv, uvažuje ve své nové knize Koronavirus: falešný poplach.

„Pokud se najde něco, co vzbudí ve většině populace strach, tak ji jde velmi snadno ovládat. A Češi mají příliš velké sklony podřídit se tomu, kdo slíbí, že je ochrání. V jiných zemích to tak snadno nešlo. V Rakousku proběhly desítky soudů,“ přibližuje Petr Holub jedno z témat knihy, kterou napsal na základě svých článků.

I jarní utažení ekonomiky bylo podle autora z dnešního pohledu přehnané. „Byly to vyhozené peníze. Většina zemí uznává, že ty škody za to nestály. Přišli jsme o částku na úrovni desetiny čtvrtletního HDP České republiky v řádech stovek miliard korun. Co jsme za to dostali? V nadsázce nic. Čas, abychom se zbavili strachu.“

Podle Petra Holuba nejdeme do druhé vlny o moc připravenější než v březnu: „Neexistuje žádné pravidlo vytvořené na základě zkušenosti z první vlny. Zase budeme improvizovat. Nejdřív roušky ve veřejné dopravě, pak v Praze, pak v krajích, a budeme čekat, co to udělá.“

Pusťte si rozhovor s Petrem Holubem nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované