Hlavní obsah

Byla svědkem Zemanovy virózy a musela jít

Rozhovor s Ivanou Kalinovou Kyzourovou vedl Jiří Kubík.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Dvanáct let měla Ivana Kalinová Kyzourová v Kanceláři prezidenta republiky na starosti péči o památky, včetně korunovačních klenotů. V rozhovoru pro Seznam mluví mimo jiné o tom, co se děje za zdmi Pražského hradu a jak oddaní a poslušní musí být zaměstnanci prezidentské kanceláře.

Článek

Dokončila obří výstavu k 700. výročí Karla IV. a den nato dostala výpověď – bez udání důvodu. A spojenou se zákazem vstupu do areálu Pražského hradu. Tak pro historičku umění Ivanu Kalinovou Kyzourovou skončila její práce ve službách dvou hlav státu.

„Lidé kolem prezidenta Zemana, to je něco hrozného, na ty rozhodně vzpomínat nebudu,“ říká Ivana Kyzourová. „Ale jinak mě samozřejmě mrzí, že jsem musela opustit svou krásnou práci, kdy mi prošly rukama ty nejvzácnější a nejposvátnější předměty na nejposvátnějších místech,“ říká Ivana Kyzourová, která měla jako ředitelka Odboru památkové péče mimo jiné na starosti vyjímání korunovačních klenotů z korunovační komory v katedrále svatého Víta. A právě zde byla v květnu 2013 svědkem toho, když prezident Zeman jako jeden z „klíčníků“ dveří od komory trpěl náhlou virózou – jak Hrad oficiálně vysvětlil Zemanovy nekoordinované pohyby a nepřítomný výraz v obličeji.

Na Hradě nežádoucí i jako sekretářka

„Byla jsem svědkem virózy, ano. Slyšela jsem teorii, že z toho důvodu jsem musela odejít, ale absolutně netuším, čím bych mohla být nebezpečná při dalším vyjímání klenotů z komory,“ říká Kyzourová. Právě klenoty byly znovu vyjmuty až po jejím odchodu.

Oficiální důvod jejího vyhození z Pražského hradu se dozvěděla mimo jiné minulý týden u soudu, když Kancelář prezidenta republiky u třetího stání uspěla se svou verzí, že šéfka památkářů se stala nadbytečnou a jiná práce na Hradě pro ni nebyla vhodná – z důvodu chybějící kvalifikace. Dokonce se prý nehodila ani na místo referentky či sekretářky.

Ivana Kyzourová po poradě s právníkem zvažuje další postup.

Co přesně se dělo v prezidentské kanceláři? Proč jí pořádání narozeninových oslav lidí ze Zemanova nejbližšího okolí (Vratislav Mynář, Martin Nejedlý) v historických prostorách Hradu přijde naprosto nevkusné a kdy se dostávala do konfliktu se svými nadřízenými? Podívejte se na videorozhovor umístěný nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované