Hlavní obsah

Byli jako smečka vlků. Policista, který se postavil teroristům v Londýně, poprvé promluvil

Policista popisuje, jak bojoval s teroristy na Borough MarketVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Pobodaného policistu Wayne Marquese propustili z nemocnice po téměř třech týdnech. O svém zásahu proti trojici teroristů promluvil poprvé.

Článek

Osmatřicetiletý policista Wayne Marques sloužící u londýnské dopravní policie měl v noci na 4. června hlídku v londýnské čtvrti Borough Market. Jako jeden z prvních se tak dostal na místo útoku trojice mužů, která nejprve na mostě London Bridge najela s dodávkou do lidí a posléze noži zaútočila o několik stovek metrů dál na návštěvníky místních barů. Útočníkům se policista postavil pouze s obuškem v ruce.

Nejprve nevěděl, že jsou hned tři, bojoval pouze s jedním. O druhém útočníkovi se dozvěděl, když na něj zezadu zaútočil nožem a silnou ranou do hlavy ho částečně oslepil. „Bojoval jsem s druhým a třetím útočníkem. Doslova s jedním okem a obuškem v ruce jsem se otáčel zprava doleva a bojoval s nimi. Zápasili jsme spolu chvíli, když jsem ucítil, jak se mi třese levá noha. Podíval jsem se dolů a uviděl nůž. První útočník se vzpamatoval a znovu se zapojil do boje. Zápasil jsem s těmi dvěma a on chodil okolo a bodal do mě. Věděl jsem, že jsem opravdu v průšvihu,” řekl Wayne Marques v prvním rozhovoru pro média.

Video: Reportáž Jany Frank z Londýna den po útoku.

„Měl jsem na sobě uniformu s krátkým rukávem. Myslím, že se mi snažil dostat k předloktí, aby mi mohl pořezat žíly. Ale jak jsem se pohyboval, podařilo se mu jenom pořezat mi prsty,” dodal.

Podle jeho slov se proti němu útočníci v závěru boje seskupili jako vlčí smečka. Znovu na něj už ale nezaútočili. Ostatní policisté na atentát zareagovali s nebývalou rychlostí. Během osmi minut trojici mužů zastřelili. Vážně zraněný Wayne Marques strávil v nemocnici téměř tři týdny.

Podívejte se na zásah policie, která teroristy zneškodnila.

Záběry zneškodnění londýnských teroristůVideo: Reuters

Reklama

Související témata:
Borough market

Doporučované