Hlavní obsah

Byly chvíle, kdy jsem zvažoval rezignaci. Jako prezident jsem si vybral souboj, říká Klaus o EU

Dvě minuty z Výzvy: Václav Klaus o důvodech, kdy přemýšlel o abdikaci na prezidentskou funkci.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Měl jsem pocit, že mám souboj s omyly Evropské unie vést dál v těch rolích i funkcích, které jsem měl,“ říká někdejší prezident Václav Klaus o důvodech, proč podepsal Lisabonskou smlouvu i přes zásadní nesouhlas s tímto dokumentem.

Článek

Známý kritik Evropské unie ve Výzvě připustil, že v roli prezidenta i zvažoval, jestli místo podpisu smlouvy raději neodstoupí.

„Samozřejmě v různých chvílích to za úvahu stálo. Ale pořád u mě vítězilo, možná chybně, že stojí za to vést ten souboj s využitím funkce a pozice, kterou mám, než zmizet kamsi do nenávratna pryč a nechat tady pány Špidly (Vladimír Špidla přivedl jako premiér 1. května 2004 ČR do Evropské unie, pozn. red.), Teličky (Pavel Telička byl hlavní vyjednavač pro vstup ČR do EU, pozn. red.) a všechny tyhlety lidičky, kteří tak bezelstně prodávají suverenitu naší země do Evropské unie. To jsem nemohl akceptovat,” řekl ve Výzvě Klaus.

Celý pořad Výzva s Václavem Klausem:

Klaus ostře proti Fialovi: Darebák, jestli bude provokovat, můžu se vrátit do politiky.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Klaus jako premiér v roce 1996 podával přihlášku Česka do Evropské unie, později v prezidentské funkci vstup zpečetil. Jako hlava státu přes velký odpor také podepsal v roce 2009 Lisabonskou smlouvu, která změnila rozhodovací procesy v Unii a měla ji učinit akceschopnější.

„Tehdy v roli předsedy vlády a pak i v roli prezidenta jsem věděl, že musím respektovat drtivě většinový názor v této zemi. Ten byl v roce 1996, když jsem tam nesl přihlášku, že se máme podílet na evropském integračním procesu a nebylo to vysvětlitelné,” vrací se ke svému podílu na vstupu Česka do EU.

„Měl jsem důvod neoslavovat, cítil jsem to jako velký problém,“ dodává.

Dá se podle něj Evropská unie reformovat? Mělo by podle Klause smysl usilovat o odchod ČR z EU? Proč říká, že Spojené království nezvládá brexit? A proč tvrdě odmítá kritiku současného předsedy ODS, že už není pravicový politik?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Václavem Klausem.

Reklama

Doporučované