Hlavní obsah

Bytů se v lednu rozestavělo o dvě třetiny víc, vede Liberecko. Praha je „katastrofální“, desítky tisíc jich tam budou chybět

Bytů se v lednu rozestavělo o dvě třetiny víc, vede Liberecko. Praha je „katastrofální“, desítky tisíc jich tam budou chybět.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavební firmy v Česku zahájily v lednu stavbu 792 bytů v bytových domech, meziročně o dvě třetiny více. V Praze počet zahájených staveb stoupl téměř trojnásobně, od roku 2006 byl však třetí nejnižší. Počet zahájených staveb rodinných domů v ČR meziročně klesl o 5,5 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

Největší podíl zahájených staveb bytových domů připadal netradičně na Libereckých kraj, kde jich byla téměř polovina. Za celý loňský rok připadalo na Liberecko jedno procento. V lednu následovaly Jihočeský kraj (16,3 procenta), Praha (12,4 procenta) a Olomoucký kraj (6,1 procenta).

Necelá stovka v hlavním městě je desetinou rekordu z roku 2008

V Praze vzrostl počet zahájených staveb bytů meziročně o 172 procent na 98. V porovnání s rekordním rokem 2008 je to desetina.

„Katastrofální stav pražského rezidenčního trhu se volně přelévá i do nového roku. Necelá stovka zahájených bytů je mizerné číslo, které jen prohloubí nedostatečnou nabídku dostupných bytů,“ uvedl generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

V roce 2030 bude až 50 tisíc bytů v Praze chybět

Podle studie Sdružení pro architekturu a rozvoj může v Praze v roce 2030 chybět až 50 tisíc bytů. Důvodem je pomalé tempo povolování bytové výstavby. V hlavním městě je podle strategického plánu potřeba ročně zhruba 6 tisíc nových bytů. Od roku 2010, kdy se povolování výrazně zpomalilo, je ovšem v průměru povoleno jen 3 500 bytů za rok.

„Na vrcholu ekonomické konjunktury a mnoho let po skončení krize by přitom měla být situace zcela jiná. V době, kdy lidé mají peníze, pozitivně nahlížejí na svou budoucnost a poptávka po bydlení je tak velmi vysoká, by se mělo stavět mnohem více,“ doplnila výkonná ředitelka developerské společnosti Central Group Michaela Tomášková.

Dlouhé povolování natahuje ceny

Pomalé tempo při povolování staveb je podle analytiků jednou z příčin výrazného růstu cen bytů. Za poslední tři roky stouply ceny nových bytů v hlavním městě o čtyři pětiny a průměrná prodejní cena se dostala přes 100 000 korun za metr čtvereční.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku v lednu meziročně klesl o 5,5 procenta na 1 272. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (31,1 procenta), Jihomoravský (12,9 procenta), Moravskoslezský (9,7 procenta) a Jihočeský kraj (5,7 procenta). Podíl Prahy klesl na 1,2 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy v lednu stavět 2 797 bytů, meziročně o 15,3 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl však jejich počet o necelou pětinu nižší.

Reklama

Doporučované