Hlavní obsah

Byty v novostavbách v Brně dál zdražovaly, zájem o ně neklesá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Byty v novostavbách v Brně v letošním prvním čtvrtletí dál zdražovaly. Průměrná cena za čtvereční metr se zvýšila meziročně o 15 procent a dosáhla 85 500 korun.

Článek

V tiskové zprávě to uvedla společnost Trikaya, která ceny nových bytů v Brně dlouhodobě sleduje.

Volných bylo na konci kvartálu podle údajů firmy 412 nových bytů. Za první čtvrtletí se v Brně prodalo 279 bytů, což meziročně představuje mírný pokles o 14 bytů.

„Od ledna do března se sice prodalo srovnatelné množství bytů jako ve stejném období loňského roku, jejich hodnota ale dosáhla 1,3 miliardy korun, což je o deset procent více,“ uvedl výkonný ředitel Trikaya Alexej Veselý.

Stále trvá zájem o spíš menší byty, z prodaných 279 bytů bylo 101 bytů dvoupokojových a 96 jednopokojových. Byty sice meziročně zdražily, ale prodávané nemovitosti měly letos větší podlahovou plochu.

„Průměrná garsonka má 38 metrů čtverečních, dvoupokojový byt 55 a třípokojový kolem 84 metrů. To je ale dáno tím, že se tu v posledních letech více staví menší projekty s luxusními byty. Projektů se stovkami bytů, které byly běžné dříve a v nichž bylo na výběr jak z malých, tak velkých, je teď minimum. Takovéto projekty by dokázaly srazit ceny bytů níž,“ uvedl obchodní ředitel Trikaye František Šudřich.

Pandemie koronaviru podle zástupců firmy nebude mít vliv na vývoj cen na trhu s novostavbami v Brně. Na trhu je jich stále nedostatek a žádná masivní výstavba nebude v dohledné době dokončena.

„První kvartál zatím v Brně neukázal na pokles transakcí, v březnu se dokonce prodalo více bytů než loni nebo letos v lednu. Mírný pokles prodejů můžeme očekávat až v průběhu dubna a pár dalších měsíců. Pokud současná krize nepřeroste do výrazně větších rozměrů, pokles cen nemovitostí neočekáváme. A pokud ano, tak pouze v řádu jednotek procent,“ uvedl Šudřich.

Mírný pokles cen očekávají zástupci Triaye pouze u pronájmů, ale ne tak velký jako v Praze, kde jej silně ovlivní omezení cestovního ruchu.

Reklama

Doporučované