Hlavní obsah

Bývalý analytik NATO: Trump měl poslouchat Tchajwance místo Číňanů

Svět bez obalu: Proč americký prezident Donald Trump podcenil situaci okolo koronaviru? A jak velkou roli hrají ohledně covid-19 přidružené choroby? Rozhovor Seznam Zpráv s americkým politologem a bývalým analytikem NATO Jonathanem Terrou.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Pandemie koronaviru nabírá ve Spojených státech stále na síle. Počet nakažených už překročil hranici 1,5 milionu. Co stojí za nárůstem, rozebral v exkluzivním rozhovoru americký politolog a bývalý analytik NATO Jonathan Terra.

Článek

Epicentry nákazy se stala v USA hlavně velkoměsta, především New York a Los Angeles. Spojené státy se za pár měsíců staly co do počtu obětí nemoci nejhůře postiženou zemí světa.

„Důvod, proč se New York stal jedním z epicenter, je jednoduchý - starosta New Yorku doufal stejně jako Donald Trump a další světoví lídři, že jde o omezenou pandemii, kterou stateční lidé, jimiž Newyorčané jsou, zvládnou,“ říká během rozhovoru pro Seznam Zprávy americký politolog Jonathan Terra.

Připomíná, že na vysokém počtu obětí v USA mají velký podíl přidružené choroby. „Už víme, že například lidé, kteří trpí cukrovkou, mají vysoký krevní tlak a zvláště obézní lidé, umírají mnohem častěji než lidé bez těchto příznaků. Američané jsou známí tím, že mají velký problém s obezitou. To je také jeden z důvodů, proč je v USA tolik mrtvých,“ dodává bývalý analytik NATO.

Mnoho chyb podle něj udělal také prezident Donald Trump, ale tak příkrý, jako mnozí komentátoři, by Terra nebyl. „Lidé se často soustředí na jeho psychologický profil. Že je to narcista, sociopat a často říká šílené věci. Ale je příliš snadné ho kritizovat. On prostě doufal, že se to nestane. Věřil Číňanům, což neměl - měl poslouchat Tchaj-wan. Tchajwanci jsou ten nejlepší zdroj důvěryhodných informací v těchto situacích. Oni nejlíp rozumí pevninské Číně víc než kdokoliv jiný - stejně jako Hongkong,“ podotýká expert na mezinárodní politiku, proč Trump na pandemii reagoval tak pozdě.

Jeho tvrzení podtrhuje fakt, že Tchaj-wan zmrazil jakékoliv spojení s pevninskou Čínou už 31. prosince.

„Okamžitě, jak se o tom dozvěděli. Nevěřili informacím, které prohlašovala Komunistická strana Číny. Předpokládali, že epidemie přeroste v celosvětovou pandemii. Okamžitě zavřeli hranice a zavedli preventivní opatření, která jsou dávána za vzor celému světu: začali chodit v maskách, dodržovat sociální odstup a pravidelně si mýt ruce. Všechna tato opatření jsme v Americe zavedli až v březnu. V tom byla Česká republika napřed,“ popisuje situaci Terra.

Pro Donalda Trumpa je důležité, jak Ameriku vnímá okolní svět. Vytváří tak obraz silného a nebojácného státu, který se nezalekne ničeho.

„Kvůli tomuto pocitu udělal Trump velkou chybu a jeho noční můra se stala skutečností. Další vysvětlení, proč Trump jednal tak špatně, je jednoduché. V krizi je potřeba spolupracovat. Trump je ale bývalý podnikatel a televizní celebrita, svoji kariéru postavil na manipulaci a vytváření konfliktů mezi lidmi. nerozumí, co je spolupráce. Chce kontrolovat lidi, kteří jsou v konfliktu. Současný prezident také miluje chaos a zmatek. Proto rád pracuje s dezinformacemi. Vyžaduje osobní loajalitu od lidí okolo sebe. Bylo to vidět na začátku jeho funkčního období. Zpočátku měl okolo sebe odborníky, kteří ale odešli. Nikdo nezůstal. Takže on se spoléhá na konflikt a na loajalitu. To je ale nejhorší kombinace, kterou vůdce může v takovéto situaci mít,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jonathan Terra.

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované