Hlavní obsah

Bývalý guvernér ČNB Singer: Příští rok porostou platy i ceny

Exguvernér: Vyděláme si více, levné hypotéky skončí.

 

Reklama

Máme za sebou ekonomicky dobrý rok a další takový nás čeká, říká Miroslav Singer, ekonom, který v polovině roku odešel z čela České národní banky. Na co se můžeme těšit? Na příjemnou nudu okořeněnou volbami.

Článek

Posledních šest let byl doslova srostlý s českou ekonomikou. Jako guvernér České národní banky čelil Miroslav Singer dopadům ekonomické krize a stál u klíčových rozhodnutí, která ovlivnila všechny Čechy. Jeho nejznámější akcí zůstalo oslabování české koruny od listopadu 2013 tak, aby se držela na kurzu 27 korun za euro.

Jak podle něj bude vypadat naše ekonomika v příštím roce? Bude se nám dařit? Miroslav Singer v rozhovoru pro Seznam Zprávy odpovídá na klíčové ekonomické otázky.

Exguvernér: Období intervencí se blíží ke konci.

V roce 2016, který končí, podle něj Češi rozhodně jako celek zbohatli. „Více lidí pobírá mzdy a mzdy rostou a začínají růst trochu rychleji než v předchozích letech,“ připomíná.

Ovlivní tuzemská nízká nezaměstnanost další růst mezd? „Řekl bych, že ano. Češi můžou - svým způsobem - čekat nudně příjemný rok, který nám volby sice zpestří, ale v zásadě nijak nenaruší příznivé ekonomické procesy, které čekám,“ reaguje Singer.

Reklama

Doporučované