Hlavní obsah

Bývalý hokejista Volf prosadil jako primátor návrat hazardu na Kladno

Foto: Rebuy Stars

Kladenské kasino Rebuy Stars je jedním ze sponzorů místního hokejového klubu.

Reklama

Největší středočeské město je dalším, kde byla zrušena nulová tolerance hazardu. Kladno tak udělalo to samé, co předtím například jihočeský Český Krumlov. Kladenský primátor si od heren a kasin slibuje příjmy do městské kasy.

Článek

Zastupitelstvo Kladna schválilo těsnou většinou sedmnácti hlasů návrat hazardu do města. Úplný zákaz hazardních her formálně platil od roku 2018, kvůli dlouholetým licencím jednotlivých heren ale měly stovky výherních automatů ukončit provoz až v průběhu roku 2021.

Nová vyhláška umožní v největším středočeském městě provoz stávajících dvanácti heren, každý rok má také zastupitelstvo zvážit žádosti o nové adresy, na kterých by bylo možné hazardní hry provozovat.

Pro udržení hazardu v ulicích hlasovala koalice, kterou v září složil bývalý hokejista místního hokejového klubu Pavel Volf. Odchovanec kladenského hokeje letos v září získal hlasy KSČM a dvou zastupitelů ANO a spolu se svým hnutím Volba pro Kladno získal těsnou většinu v zastupitelstvu a stal se primátorem.

Zrušení nulové tolerance hazardu kritizovala opozice.

„Varuj se hazardu, vzpomeň si na Jardu! Tento citát Járy Cimrmana asi radnice špatně pochopila,“ řekl na úvod debaty opoziční zastupitel Tomáš Kutil (Kladeňáci – STAN). Zřejmě tím narážel na místní hokejový klub, nyní ve vlastnictví Jaromíra Jágra. Mezi sponzory Rytířů Kladno totiž patří i společnost, která na Kladně provozuje dvě kasina.

Kutil kritizoval dopady hazardu na společnost. Chystaný registr hazardních hráčů podle něj není dostatečnou zárukou bezpečnosti, protože v něm nemohou být čerstvě osmnáctiletí hráči, kteří s hraním začínají. Registr navíc nezahrnuje občany v insolvenci.

Přemysl Mužík (Volba pro Kladno) naopak upozornil na problém nelegálních heren, které by mohly vzniknout při zachování nulové tolerance. Poukázal přitom na dvě restaurace v Břeclavi, ve kterých letos v říjnu policie objevila neregistrované výherní automaty.

„Víte, kdy v Břeclavi zakázali hazard? V roce 2015!“ řekl Mužík.

Referendum neprošlo

Senátorka za Kladensko Adéla Šípová (Piráti) na zastupitelstvu popsala svoji zkušenost s právním zastupováním lidí, kteří kvůli hazardu spadli do dluhů.

„Velmi dobře vím, jaký zásadní vliv na kriminalitu má skutečnost, zda se ve městě provozují herny. Jestli tady diskutujeme o tom, zda se zvýší kriminalita… To je jasné, zvýší se,“ řekla Šípová.

Senátorka poukázala na řadu studií, které dokládají vliv tvrdého hazardu na kriminalitu.

„Město Kladno není vyhlášenou turistickou destinací, a není tedy případným místem, kde by mohl být případně tvrdý hazard provozován. Naopak v Kladně žije řada sociálně slabých občanů, a podpora hazardu by tak nebyla jakkoliv racionálně opodstatněna,“ řekla Šípová.

Vyhlášku povolující hazard předložil sám primátor Volf. Město podle něj nemůže vychovávat své obyvatele, navíc by se bez legálního hazardu připravilo o zisky ze zdanění hazardních her.

„Jedná se o to, že ta částku, kterou město dostávalo, je kolem osmdesáti nebo osmdesáti pěti milionů,“ řekl Volf. Legální hazard v hernách a kasinech navíc na rozdíl on online sázení město může regulovat, připomněl bývalý hokejový útočník.

Na závěr hlasování neprošel opoziční návrh vypsat o návratu hazardu referendum.

Reklama

Doporučované