Hlavní obsah

Bývalý ministerský náměstek nastoupil do firmy, která v jeho éře dostala zakázky za stamiliony

Foto: DXC Technology

Robert Baxa pracoval tři roky na ministerstvu práce. Jako náměstek tam řídil miliardové IT projekty.

Reklama

Robert Baxa byl zodpovědný za miliardové zakázky na ministerstvu práce v éře Michaely Marksové z ČSSD. Část z nich vyšetřuje policie, další označil Nejvyšší kontrolní úřad za plýtvání.

Článek

Minulý týden se společnost DXC Technology veřejně pochlubila, že ulovila nové manažerské eso: Mgr. Bc. Roberta Baxu, LL.M., kterého představuje jako „předního českého experta na právo a IT“.

Ve zprávě pro novináře také vypíchla Baxovy zkušenosti – poslední tři roky pracoval na ministerstvu práce, kde řídil miliardové projekty.

A právě společnosti DXC Technology platilo ministerstvo za Baxova působení stovky milionů. Jinými slovy: bývalý náměstek se teď přesunul do firmy, která na ministerstvu v jeho době získala významné zakázky.

Některé vyšetřuje policie, další označil Nejvyšší kontrolní úřad za nehospodárně utracené peníze.

Šestačtyřicetiletý Robert Baxa se Seznamem dlouhodobě nekomunikuje. Ani tentokrát neodpověděl na žádost o vyjádření.

Absolvent soukromé právnické školy na Slovensku nastoupil na ministerstvo v roce 2014. Nejprve jako poradce ministryně Michaely Marksové (ČSSD), později v kariéře postoupil až na jejího náměstka. Stal se mozkem velké akce, kdy ministerstvo vypsalo zakázky na nové IT systémy, s jejichž pomocí stát například vyplácí dávky nebo podporu v nezaměstnanosti.

Nutno říct, že jsou to strategické systémy státu, protože přes ně ročně proteče 80 miliard. Kdyby se zhroutily, nastal by chaos.

Ministerstvo s Baxou v čele (protože ministryně Marksová oblasti IT nerozuměla) dlouho tvrdilo, že stihne včas vysoutěžit nové dodavatele, že vše běží podle plánu a že stát výrazně ušetří.

Jenže pak přišla loni na jaře zpráva z hloubkové prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), její kompletní, neveřejné znění tehdy Seznam přinesl jako první. NKÚ našel v ministerském IT chyby za 1,7 miliardy: zakázky zadané bez soutěže, nedodržování termínů, plýtvání. A vyslovil i podezření na malé domů.

NKÚ našel stamilionové chyby v IT zakázkách ministerstva práce.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Ve zprávě NKÚ je možné najít i linku na dnešního Baxova zaměstnavatele DXC Technology.

Té (tehdy ještě pod jménem Hewlett-Packard) končila v roce 2014, v době Baxova příchodu do státní správy, na ministerstvu smlouva na takzvanou systémovou integraci (na zastřešení různých IT projektů).

Vedení ministerstva však nevypsalo novou soutěž a dva roky dál jelo podle starých smluv. Zpráva NKÚ namítá, že z tendru mohla vyjít nižší cena.

„Nepřesoutěžení služeb systémové integrace v otevřeném zadávacím řízení vedlo k nehospodárnému vynaložení peněžních prostředků státního rozpočtu. Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom za uvedené období za služby systémové integrace vynaložilo celkem 185 188 878,59 Kč s DPH,“ vypočítali kontroloři do posledního haléře.

Malá domů pro bratra?

Další příklad: jen za leden až listopad roku 2017 ministerstvo podle NKÚ neoprávněně vyplatilo 500 milionů dodavatelské společnosti OKsystem. Jednoduše proto, že vlastní vinou nestihlo včas vybrat nového dodavatele pro systémy, které tato společnost provozovala.

Milion denně pak podle kontrolorů státu unikal proto, že ministerstvo nedokázalo v termínu spustit ani další systémy – takže platilo za vývoj nových a zároveň platilo provoz těch dosavadních. A navíc vývoje systémů se stále prodražovaly nad původní částky. Třeba systém na výplatu dávek v nezaměstnanosti vyhrál uchazeč s nabídkovou cenou 88 milionů. Ale náklady postupně vzrostly o dalších 73 milionů. Aniž práce byla stále dokončená.

„Malá domů“ na ministerstvu práce pro náměstkova bratra.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

V jednom případě pak kontroloři popsali podezření na rodinný byznys: za 2,5 milionu si ministerstvo najalo na poradenství firmu Axiumdata. Byla to firma bez zaměstnanců, s minimálními tržbami, sídlící na virtuální adrese a patřící PR manažerce Janáčkovy filharmonie Ostrava. Podle dokumentů pak konkrétní práci odváděl Petr Baxa, bratr náměstka Roberta Baxy.

Nejvyšší kontroloři šli i do „drobností“ za statisíce. Například zjistili, že za strategii, jak rozvíjet IT systémy, zaplatilo ministerstvo přes osm milionů. Jedna stránka vyšla na 163 598 korun.

Nejvyšší kontrolní úřad pak kvůli těm nejkřiklavějším zjištěním podal dvě oznámení.

Baxa žádosti o rozhovor o výsledcích kontrol NKÚ odmítal. Marksová pouze sepsala prohlášení, že naopak státu ušetřila 600 milionů (přesoutěžením smluv na IT projekty) a postupovala „s péčí řádného hospodáře.“

„Ministerstvo za mého vedení bylo fakticky první, kdo zahájil realizací otevřených soutěží pokus o vyvázání se z područí monopolních dodavatelů. Všichni předtím jen mluvili a nikdo nic reálně neudělal,“ napsala.

Kolem krouží detektivové

Ještě pod jménem Hewlett-Packard také vyvíjela firma DXC Technology pro ministerstvo už od roku 2009 takzvaný manažerský informační systém. Jeho pomocí by ministr a vysocí úředníci získali rychle informace z různých oborů – jak se vyvíjí nezaměstnanost, kolik se vyplatilo na důchodech, kolik na dávkách.

Už za ministrů před nástupem Michaely Marksové náklady postupně stoupaly až na 75 milionů. I přes varování právníků, kteří nedoporučili další utrácení kvůli možnému konfliktu se zakázkovým zákonem.

Přesto náměstek Baxa v roce 2017 podepsal smlouvu, která cenu zvýšila o dalších 145 milionů. Podle informací Seznamu si policisté začátkem roku vyžádali od ministerstva velké množství dokumentů k této zakázce. Mají podezření, že peníze ve skutečnosti šly na jiné IT služby. Neboli že ministerstvo na tuto smlouvu „navěsilo“ jiné služby, aby na ně nemuselo vypisovat otevřené tendry.

Když po volbách v roce 2017 nastoupila vláda premiéra Andreje Babiše (která nakonec nedostala důvěru Sněmovny), nová ministryně Jaroslava Němcová (ANO) se náměstka Baxy zbavila. Zůstal úředníkem podle služebního zákona a pracoval na ministerstvu jako vedoucí jednoho oddělení.

Teď se tedy přesouvá do byznysu, s nímž jako náměstek spolupracoval. Podle společnosti DXC Technology bude mít na starosti právě veřejnou správu, včetně ministerstva práce, kde se nyní firma uchází o zakázku v hodnotě 270 milionů na nový systém výplaty dávek.

Reklama

Doporučované